Σπιτική γκρανόλα με μέλι, ελαιόλαδο και ταχίνι

Σπιτική γκρανόλα με μέλι, ελαιόλαδο και ταχίνι

Ένα μείγμα από ξηρούς καρπούς, ξερά φρούτα και μπαχαρικά που ψήνονται στον φούρνο είναι η γκρανόλα, ιδανική δηλαδή για ένα δυναμωτικό πρωινό. Εδώ σας δίνουμε μια πρωτότυπη εκδοχή με ελληνικές πινελιές, γιαούρτι στραγγιστό και πετιμέζι.

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

10′ προετοιμασία

35′ ψήσιμο

Σύνολο: 45′

Υλικά

Βάρος: για 700 γρ.

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε σπιτική γκρανόλα με μέλι, ελαιόλαδο και ταχίνι αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
  2. Έπειτα, καλύπτουμε ένα ρηχό ταψί με λαδόκολλα.
  3. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλους τους ξηρούς καρπούς με το ελαιόλαδο, το μέλι, το ταχίνι, το αλάτι και τα μπαχαρικά.
  4. Τους απλώνουμε σε μία στρώση πάχους 1 εκ. στο ταψί.
  5. Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να καβουρδιστούν καλά. Κάθε 10 λεπτά ανοίγουμε τον φούρνο, ανακατεύουμε με μια σπάτουλα τα υλικά και τα ξαναστρώνουμε (δεν μας πειράζει αν κολλήσουν μεταξύ τους).
  6. Σβήνουμε τον φούρνο, προσθέτουμε τα ξερά φρούτα στο μείγμα του ταψιού, ανακατεύουμε και τα αφήνουμε στον ζεστό φούρνο για 2-5 λεπτά, μέχρι να ζεσταθούν καλά.
  7. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε την γκρανόλα να κρυώσει καλά.
  8. Σπάμε τα μεγάλα κομμάτια με το χέρι μας.
  9. Έπειτα, φυλάσσουμε τη γκρανόλα σε βάζο που κλείνει αεροστεγώς.

Μυστικά

  • Βάζουμε όση θέλουμε σε ένα μπολ στραγγιστό γιαούρτι και γλυκαίνουμε το όλον με λίγο μέλι ή πετιμέζι.
  • Άλλη ιδέα για το πρωινό είναι να την αναμείξουμε με βρώμη και φρέσκο γάλα ή να γαρνίρουμε με αυτήν ψημένες φέτες ψωμιού με φρέσκο κατσικίσιο τυρί ή καπνιστό ζαμπόν.
  • Μπορούμε να την προσθέσουμε σε ένα σμούθι (τη χτυπάμε μαζί με τα υπόλοιπα υλικά).
  • Ταιριάζει και σε πράσινες σαλάτες με ελαιόλαδο και βαλσαμικό ξίδι, αλλά και σε πλατό με στιβαρά αλλαντικά.
  • Σίγουρα την απολαμβάνουμε και σκέτη, ως σνακ.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 139.

 
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT