Χοιρινό λεμονάτο με ολίγα χόρτα, μέλι και κάππαρη

Χοιρινό λεμονάτο με ολίγα χόρτα, μέλι και κάππαρη

Πώς κάνουμε το λεμονάτο στη χύτρα χωρίς να του στερήσουμε τίποτα από τη νοστιμιά του; Ο σεφ Γιώργος Φελεμέγκας ταιριάζει το χοιρινό με χόρτα, μέλι και κάππαρη και μας δείχνει τον τρόπο.

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πώς κάνουμε το λεμονάτο στη χύτρα χωρίς να του στερήσουμε τίποτα από τη νοστιμιά του; Ο σεφ Γιώργος Φελεμέγκας ταιριάζει το χοιρινό με χόρτα, μέλι και κάππαρη και μας δείχνει τον τρόπο.

Υλικά

Μερίδες: 4

  •  1 κιλό χοιρινός λαιμός χωρίς κόκαλο, σε κομμάτια των 5 εκ.
  •  2 ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
  •  2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  •  1 πράσο, σε ροδέλες
  •  1 κουτ. γλυκού μπούκοβο καυτερό ή γλυκό
  •  1 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
  •  150 ml λευκό ξηρό κρασί
  •  100 ml ζωμός κοτόπουλου ή νερό
  •  χυμός από 3 λεμόνια
  •  1/3 μάτσο σέλινο, ψιλοκομμένο
  •  ξύσμα από 1 λεμόνι
  •  1 1⁄2 κουτ. σούπας μέλι
  •  50 γρ. κάππαρη, ξεπλυμένη και στραγγισμένη
  •  1 κουτ. σούπας ξερή ρίγανη
  •  150 γρ. βλίτα (ή σέσκουλα), ζυγισμένα καθαρισμένα, χοντροκομμένα
  •  6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε χοιρινό λεμονάτο με χόρτα, μέλι και κάππαρη, ξεκινάμε ζεσταίνοντας το ελαιόλαδο στη χύτρα και σοτάρουμε το κρέας σε δυνατή φωτιά για 5-6 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις μεριές.
  2. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα σκόρδα, το πράσο, το μπούκοβο και το κύμινο και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν.
  3. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε για 1 λεπτό να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε τον ζωμό (ή νερό), τον χυμό λεμονιού και το σέλινο.
  4. Ανακατεύουμε, κλείνουμε τη χύτρα με το καπάκι και ρυθμίζουμε τη βαλβίδα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.
  5. Μόλις ανασηκωθεί και αρχίσει να απελευθερώνεται ατμός, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή ένταση και μαγειρεύουμε για 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το χοιρινό.
  6. Αποσύρουμε τη χύτρα από τη φωτιά, αφαιρούμε τον ατμό και ξεσκεπάζουμε το σκεύος.
  7. Ελέγχουμε αν έχει γίνει το κρέας και αν ναι, το αφαιρούμε και βράζουμε τη σάλτσα για λίγο μόνη της, μέχρι να χυλώσει. Αν το κρέας δεν έχει γίνει τελείως, το βράζουμε κι αυτό άλλα 10 λεπτά μέσα στη σάλτσα του, σε ξεσκέπαστη χύτρα.
  8. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, το μέλι, την κάππαρη, τη ρίγανη και τα βλίτα και ανακατεύουμε.
  9. Αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές, πουρέ ή ρύζι.

Πηγή: Γαστρονόμος

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT