Η συνταγή της γιαγιάς της Γιάννας Παπαγεωργίου περιλαμβάνει μια καραμέλα από ζάχαρη, που προστίθεται στο σερβίρισμα και αντικαθιστά τη σάλτσα που συνηθίζεται σε αυτό το φαγητό.
15′ προετοιμασία, 2 ώρες μαγείρεμα, Σύνολο: 2 ώρες και 15′
Υλικά
Μερίδες: 4
- 1 κιλό μοσχάρι, κατά προτίμηση ποντίκι (ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας δώσει κόκαλο, για να φτιάξουμε έναν πλούσιο ζωμό), κομμένο σε μερίδες
- 4 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 3 μεγάλα κυδώνια, σε κομμάτια
- 1 ξύλο κανέλας
- 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 80 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε μοσχαράκι με κυδώνια, παλαιό και μοντέρνο, αρχικά ζεσταίνουμε, σε μια φαρδιά κατσαρόλα, το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά.
- Στη συνέχεια, αλατίζουμε το μοσχάρι και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 3-4 λεπτά ακόμα, μέχρι να γυαλίσει.
- Προσθέτουμε τόσο νερό ώστε να καλύψει το μοσχάρι και το αφήνουμε μερικά λεπτά να πάρει μία βράση.
- Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το ξύλο κανέλας.
- Χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς και σιγοβράζουμε για περίπου 1½ ώρα, μέχρι να γίνει το μοσχάρι και να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά.
- Σπρώχνουμε το μοσχάρι προς τη μία πλευρά της κατσαρόλας, ενώ στην άλλη βάζουμε προσεκτικά τις φέτες των κυδωνιών.
- Αν τα κυδώνια είναι πολύ φρέσκα, θα χρειαστούν περίπου 6-8 λεπτά για να μαλακώσουν. Ελέγχουμε, τρυπώντας με ένα πιρούνι, να δούμε αν έχουν γίνει, διαφορετικά αφήνουμε για περίπου 5 λεπτά επιπλέον.
- Τραβάμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.
- Σε ένα μπρίκι ρίχνουμε τη ζάχαρη και το βάζουμε στη φωτιά.
- Μόλις αρχίσει η ζάχαρη να υγροποιείται, ανακινούμε το μπρίκι ώστε να λιώσει όλη. Πρέπει να προσέξουμε να μη μαυρίσει η ζάχαρη, μόνο να λιώσει.
- Μοιράζουμε το φαγητό στα πιάτα και προσθέτουμε πάνω από τα κυδώνια και το μοσχάρι μια μικρή ποσότητα καραμέλας.
Πηγή: gastronomos.gr