Από τον Εβρο μέχρι την Κάσο: Οι ακρίτες παραγωγοί που βράβευσε φέτος ο Γαστρονόμος

Από τον Εβρο μέχρι την Κάσο: Οι ακρίτες παραγωγοί που βράβευσε φέτος ο Γαστρονόμος

Φέτος, ο θεσμός των Βραβείων τίμησε αποκλειστικά ακρίτες

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φέτος, ο θεσμός των Βραβείων τίμησε αποκλειστικά ακρίτες. Ο Γαστρονόμος ταξίδεψε παντού: από τον Εβρο μέχρι την Κάσο, τις Πρέσπες, τη Λήμνο και τη Χίο. Ανακάλυψε παραγωγούς που δραστηριοποιούνται χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα, συχνά κάτω από αντίξοες συνθήκες, και καταφέρνουν να ξεχωρίζουν με την ποιότητα, το ήθος και τη συνέπεια της δουλειάς τους.

Φασόλια με τη δύναμη των Πρεσπών

Η δουλειά των φασολοπαραγωγών είναι ομολογουμένως δύσκολη. Αυτό δεν πτόησε τα νεαρά αδέλφια, Μανώλη και Βασίλη Δημητρόπουλο, από τον Λευκώνα Πρεσπών, οι οποίοι αποφάσισαν να συνεχίσουν τη μακραίωνη παράδοση του τόπου τους. Το 2017 ανέλαβαν τα οικογενειακά κτήματα. Τα 150 στρέμματα τα έκαναν 250, τον αχυρώνα του παππού τους τον μετέτρεψαν σε μονάδα διαλογής και τον παλιό στάβλο σε ένα σύγχρονο εργαστήριο πιπεριάς. Και εγένετο η «Prespa Top».

Σήμερα η μικρή εταιρεία τους παράγει 90 τόνους φασόλια ελέφαντες και πλακέ μεγαλόσπερμα Πρεσπών, Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης, ενώ διαχειρίζεται και 60 τόνους από άλλους παραγωγούς. Φέτος έβγαλαν στην αγορά και τα πρώτα πιστοποιημένα βιολογικά όσπριά τους. Τα φασόλια τους, ευκολόβραστα, γλυκά και με ξεχωριστή νοστιμιά, ενθουσίασαν τους κριτές του Γαστρονόμου.

Θρακιώτικα ποιοτικά άλευρα με ισχυρό σήμα

Ενας αιώνας έχει περάσει από όταν ο εμποροβιομήχανος, Γεώργιος Ουζουνόπουλος, πρόσφυγας από τα Μάλγαρα της Ανατολικής Θράκης, εγκαταστάθηκε στις Φέρες και θεμελίωσε τον πιο σύγχρονο αλευρόμυλο της περιοχής με μυλόπετρες, ξεκινώντας την ιστορική θρακιώτικη επιχείρηση που ο διάδοχός του, Ιωάννης Ουζουνόπουλος, καθιέρωσε ως «Μύλοι Θράκης». Σήμερα η αλευροβιομηχανία, με τη Νάντια Ουζουνοπούλου στα ηνία, τρίτη γενιά της οικογένειας, παράγει καινοτόμα προϊόντα για επαγγελματίες και έχει έντονη εξαγωγική δραστηριότητα.

Η εταιρεία μπήκε πρόσφατα και στη λιανική αγορά με δύο τύπους αλεύρου χωρίς συντηρητικά και βελτιωτικά, που απέσπασαν το βραβείο προϊόντος ευρείας κατανάλωσης του Γαστρονόμου. Τα άλευρα αυτά παράγονται μέσω του πρώτου στην Ελλάδα προγράμματος συμβολαιακής γεωργίας για την αναβίωση καλλιέργειας μαλακού σιταριού από παλαιό τοπικό σπόρο, σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και με τη συμμετοχή 500 καλλιεργητών από τον κάμπο της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας.

Βουβαλίσια προϊόντα με γεύση Κερκίνης

Η Ελένη Αβραμίδου και ο Βασίλης Παπαδόπουλος γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στα βόρεια του Νομού Σερρών. Μαθημένοι στα ζώα, το 1999 άνοιξαν το κρεοπωλείο «Μπίλης – Φάρμα Κερκίνη». Δύο χρόνια αργότερα δημιούργησαν τη δική τους μονάδα εκτροφής ελληνικών νεροβούβαλων, μιας σπάνιας ράτσας βουβαλιών που υπάρχει στην περιοχή από την αρχαιότητα, γνωστή για την υψηλή διατροφική αξία του κρέατος και του γάλακτος που παράγει.

Στην αρχή είχαν δέκα ζώα, σήμερα έχουν φτάσει τα τριακόσια. Φάρμα και κρεοπωλείο μαζί, η Kerkini Farm, όπως μετονομάστηκε η επιχείρηση, στην οποία δραστηριοποιούνται πλέον και τα δύο παιδιά τους, ο Κλεάνθης και ο Σταύρος, παρασκευάζει και τυποποιεί αλλαντικά, ανάμεσα στα οποία ο εξαιρετικός καβουρμάς και τα λουκάνικα από 100% βουβαλίσιο κρέας χωρίς συντηρητικά.

Διαβάστε τη συνέχεια στο gastronomos.gr

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT