Ψάρι αθηναϊκή με ωμά λαχανικά και «μαγιονέζα» αβοκάντο

Ψάρι αθηναϊκή με ωμά λαχανικά και «μαγιονέζα» αβοκάντο

Το αγαπημένο πιάτο της ελληνικής αστικής κουζίνας, η αθηναϊκή, σε μια διαφορετική εκδοχή. Το ψάρι συνδυάζεται με ωμά λαχανικά και μήλα, και μια πολύ γευστική «μαγιονέζα» αβοκάντο.

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αγαπημένο πιάτο της ελληνικής αστικής κουζίνας, η αθηναϊκή, σε μια διαφορετική εκδοχή. Το ψάρι συνδυάζεται με ωμά λαχανικά και μήλα, και μια πολύ γευστική «μαγιονέζα» αβοκάντο.

40′ προετοιμασία 20′ μαγείρεμα Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά

Μερίδες: 6

  • 1 ψάρι της επιλογής μας (πεσκανδρίτσα, σφυρίδα, συναγρίδα, ροφός ή άλλο), βάρους περίπου 1 κιλού, ολόκληρο, καθαρισμένο
  • 1 κόκκινο μήλο, καθαρισμένο, σε μικρά καρέ
  • 1 ξινόμηλο, καθαρισμένο, σε μικρά καρέ
  • 1/2 σελινόριζα, καθαρισμένη, σε μικρά καρέ
  • 200 γρ. ψίχα από ώριμη κολοκύθα, σε μικρά καρέ
  • 1/2 ρέβα, καθαρισμένη, σε μικρά καρέ
  • 3 μικρά ραπανάκια, σε μικρά καρέ
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, σε μικρά καρέ
  • 2 κουτ. σούπας κάππαρη, ξαλμυρισμένη, στραγγισμένη και ψιλοκομμένη
  • 1/3 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος
  • τα φύλλα από 3 κλωνάρια φρέσκο δυόσμο (ή πλατύφυλλο βασιλικό), ψιλοκομμένα
  • τα φύλλα από 3-4 κλωνάρια φρέσκο κόλιανδρο (ή μαϊντανό), ψιλοκομμένα
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη «μαγιονέζα» αβοκάντο

  • 400 γρ. ψίχα από ώριμο αβοκάντο
  • 50 ml χυμός λεμονιού, σουρωμένος
  • 60 ml ελαιόλαδο ξύσμα από 1/2 λεμόνι
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε ψάρι αθηναϊκή με ωμά λαχανικά και «μαγιονέζα» αβοκάντο, ξεκινάμε βάζοντας σε μεγάλη κατσαρόλα το ψάρι, αλατοπιπερώνουμε και το καλύπτουμε καλά με κρύο νερό.
  2. Ζεσταίνουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ξαφρίζοντας καλά, και βράζουμε για 20 λεπτά από τη στιγμή που θα κοχλάσει το νερό. Αποσύρουμε, βγάζουμε το ψάρι και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
  3. Το ξεψαχνίζουμε και κόβουμε το ψαχνό σε μικρά κομμάτια. Σουρώνουμε τον ζωμό και τον διατηρούμε ζεστό για να τον σερβίρουμε (ή τον φυλάσσουμε για άλλη συνταγή).
  4. Βάζουμε το ψάρι σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα μήλα, τα λαχανικά, την κάππαρη, τα μυρωδικά, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε προσεκτικά.

«Μαγιονέζα» με αβοκάντο

  1. Χτυπάμε στον πολυκόφτη το αβοκάντο, τον χυμό και αλατοπίπερο μέχρι να φτιάξουμε μια λεία πάστα.
  2. Χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα, προσθέτουμε σε αργή ροή το ελαιόλαδο μέχρι να φτιάξουμε μια αφράτη, λεία κρέμα. Διορθώνουμε το αλατοπίπερο, αν χρειάζεται, ρίχνουμε το ξύσμα και ανακατεύουμε καλά.

Σερβίρισμα

  1. Μοιράζουμε το μείγμα λαχανικών-ψαριού σε ατομικά μπολ, πιέζοντας ελαφρώς, και τα ξεφορμάρουμε σε ατομικά πιάτα.
  2. Συνοδεύουμε με τη «μαγιονέζα» αβοκάντο.

Μυστικά

+ 3 ιδέες για μαγιονέζα με χρώμα Πορτοκαλόχρωμη: Στη βασική συνταγή της μαγιονέζας με κρόκο Κοζάνης προσθέτουμε μαζί με τους κρόκους αυγού 1 καρότο ψημένο μέχρι να μαλακώσει ή 80 γρ. ψημένη κολοκύθα ψίχα. Πράσινη: Στη βασική συνταγή, μαζί με τους κρόκους προσθέτουμε 1 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένο σχοινόπρασο. Μαύρη: Στη βασική συνταγή προσθέτουμε μαζί με τους κρόκους 1 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού και 2 κουτ. σούπας μελάνι σουπιάς (το βρίσκουμε σε μικρά φακελάκια, σε παντοπωλεία, καλά μπακάλικα και ντελί).

Πηγή: gastronomos.gr

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT