Γαλατένια ρολάκια (Panini al latte)

Αφράτα, ελαφρά βουτυράτα, τα γαλατένια ψωμάκια, μαζί με λίγο ελαιόλαδο ή φρέσκο βούτυρο, είναι ιδανικό καλωσόρισμα σε ένα τραπέζι. Ωραία ιδέα και για πρωινό, αλειμμένα με βούτυρο, μέλι ή μαρμελάδα.

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αφράτα, ελαφρά βουτυράτα, τα γαλατένια ψωμάκια, μαζί με λίγο ελαιόλαδο ή φρέσκο βούτυρο, είναι ιδανικό καλωσόρισμα σε ένα τραπέζι. Ωραία ιδέα και για πρωινό, αλειμμένα με βούτυρο, μέλι ή μαρμελάδα.

Υλικά

Τεμάχια: για 12 ρολάκια

  •  350 γρ. αλεύρι σκληρό
  •  12 γρ. νωπή μαγιά
  •  1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  •  160 ml χλιαρό γάλα (φρέσκο, πλήρες)
  •  1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  •  1 αυγό χτυπημένο ελαφρά με ένα πιρούνι
  •  50 γρ. βούτυρο αγελάδος, μαλακωμένο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  •  1 κρόκος αυγού ανακατεμένος με 1 κουτ. σούπας γάλα (για το άλειμμα)
  •  σουσάμι, μαυροκούκι, ηλιόσποροι (προαιρετικά, για το πασπάλισμα)

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε γαλατένια ρολάκια, αρχικά διαλύουμε, σε ένα μπολ, τη νωπή μαγιά και τη ζάχαρη στο χλιαρό γάλα.
  2. Σε άλλο μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι.
  3. Προσθέτουμε το βούτυρο και το αυγό και ανακατεύουμε με το χέρι μας να αναμειχθούν.
  4. Ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια ελαστική ζύμη.
  5. Πλάθουμε σε μπάλα, καλύπτουμε με μεμβράνη και πετσέτα.
  6. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1½ ώρα, μέχρι να φουσκώσει και σχεδόν να διπλασιαστεί σε όγκο.
  7. Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
  8. Ξαναζυμώνουμε ελαφρά τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε 12 ίσα μέρη.
  9. Πλάθουμε το καθένα σε χοντρό μπαστουνάκι και το τυλίγουμε σαν σαλιγκάρι.

  • Τα τακτοποιούμε στη λαμαρίνα σε απόσταση το ένα από το άλλο και καλύπτουμε με πετσέτες.
  • Αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ξεκουραστούν και να φουσκώσουν ελαφρώς, για 30 λεπτά.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C, στη λειτουργία του αέρα.
  • Αλείφουμε τα ψωμάκια με το μείγμα κρόκου και γάλακτος και τα πασπαλίζουμε αν θέλουμε με τους σπόρους της αρεσκείας μας.
  • Ψήνουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν.

Πηγή: Γαστρονόμος

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT