Γίδα βραστή στη χύτρα

Αυτή είναι γίδα βραστή με τα όλα της! Η μερακλίδικη, καταπραϋντική σούπα γίνεται εξαιρετική και στη χύτρα, αν ακολουθήσουμε πιστά της οδηγίες του σεφ Γιώργου Φελεμέγκα.

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτή είναι γίδα βραστή με τα όλα της! Η μερακλίδικη, καταπραϋντική σούπα γίνεται εξαιρετική και στη χύτρα, αν ακολουθήσουμε πιστά της οδηγίες του σεφ Γιώργου Φελεμέγκα.

Υλικά

Μερίδες: 4

  •  2 κιλά γίδα από μπούτι, με το κόκαλο, σε μεγάλα κομμάτια
  •  100 ml ελαιόλαδο
  •  1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, χοντροκομμένο
  •  1 σκελίδα σκόρδο, καθαρισμένη, ολόκληρη
  •  2 λίτρα νερό
  •  χυμός από 2 λεμόνια + επιπλέον κατά βούληση, για το σερβίρισμα
  •  1 1⁄2 κουτ. γλυκού μπούκοβο (καυτερό ή απλό)
  •  1 κουτ. σούπας σπόροι κύμινου, ελαφρώς κοπανισμένοι
  •  2 φύλλα δάφνης
  •  3 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο
  •  αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  •  ξηρή μυζήθρα χοντροτριμμένη, για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τη γίδα βραστή, ξεκινάμε αλατοπιπερώνοντας καλά τα κομμάτια της γίδας και τα βάζουμε μαζί με το ελαιόλαδο στη χύτρα.
  2. Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τη γίδα για 7-8 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις μεριές.
  3. Μετριάζουμε τη φωτιά, ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν.
  4. Ρίχνουμε το νερό, τον χυμό λεμονιών, το μπούκοβο, το κύμινο, τις δάφνες, το δεντρολίβανο, αλάτι και πιπέρι.
  5. Ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και κλείνουμε τη χύτρα με το καπάκι της, ρυθμίζοντας τη βαλβίδα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Βράζουμε τη γίδα για 60 λεπτά.
  6. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά, αφαιρούμε τον ατμό και ξεσκεπάζουμε το σκεύος.
  7. Ελέγχουμε αν έγινε το κρέας. Αν όχι, ξανακλείνουμε τη χύτρα και αφήνουμε να βράσει για άλλα 10-20 λεπτά (ο χρόνος βρασμού εξαρτάται από την ποιότητα του κρέατος), μέχρι να μαλακώσει καλά και να ξεκολλάει από το κόκαλο.
  8. Αν το κρέας είναι έτοιμο, το αφαιρούμε προσεκτικά με τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε σε πιατέλα.
  9. Δυναμώνουμε τη φωτιά και βράζουμε τον ζωμό μόνο του, με ξεσκέπαστο σκεύος για 10 λεπτά.
  10. Μοιράζουμε σε πιάτα ζωμό και κρέας και ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και μυζήθρα. Αν θέλουμε, ρίχνουμε επιπλέον χυμό λεμονιού. Σερβίρουμε με χωριάτικο ψωμί.

Πηγή: Γαστρονόμος

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT