Αυτό το φαγάκι συνοδεύει τέλεια ψητά ή μαγειρευτά (όχι κοκκινιστά) κρεατικά, ιδίως χοιρινό και πουλερικά. Μπορεί να σερβιριστεί ως πιάτο λαχανικών σε ένα τραπέζι με διάφορα εδέσματα. Αλλά μπορεί να καταναλωθεί και ως ένα καθημερινό αλλά κάπως διαφορετικό λαδερό: με λίγο ψωμί και ελιές, με ψωμί και ένα κομμάτι γραβιέρα ή ακόμα και με φέτα ή με λίγο.
Υλικά
Μερίδες: 4
- 3-4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1 σελινόριζα, σε κύβους 2-3 εκ.
- 1 μήλο, καθαρισμένο, σε μικρά κομμάτια
- τα φύλλα από 2 κλωνάρια θυμάρι
- 1 φλιτζ. τσαγιού λευκό, ξηρό κρασί
- χυμός από 1 λεμόνι
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Για να φτιάξουμε τηγανιά σελινόριζας με μήλο, ξεκινάμε ζεσταίνοντας σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά.
Προσθέτουμε το σκόρδο, σοτάρουμε για 1 λεπτό και ρίχνουμε τη σελινόριζα. Τη σοτάρουμε για 5 λεπτά, ρίχνουμε το μήλο και το θυμάρι, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί.
Μαγειρεύουμε για 1-2 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και 1 φλιτζ. τσαγιού νερό.
Μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει η σελινόριζα και το φαγητό να μείνει με τη σάλτσα του.