Struffoli, το ναπολιτάνικο γλυκό των Χριστουγέννων

Struffoli, το ναπολιτάνικο γλυκό των Χριστουγέννων

Τα struffoli, που στολίζουν τα ιταλικά γιορτινά τραπέζια, είναι ένα είδος λουκουμάδων. Πριν τα σερβίρουμε, τα βουτάμε στο σιρόπι και τα πασπαλίζουμε με τρούφα ή κας κας.

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το όνομά τους σημαίνει «μπαλίτσες». Κάποιοι λένε ότι η συνταγή προέρχεται από τη χώρα μας αλλά πιο πιθανή είναι η καταγωγή της από τη νότια Ισπανία, μιας και μοιάζει πολύ με εκείνη για τα ανδαλουσιάνικa «pinonate», με τa οποία τα struffoli διαφέρουν μόνο στο σχήμα. Άλλωστε, το Βασίλειο της Νάπολης βρισκόταν εν μέρει κάτω από το ισπανικό Στέμμα. Το βέβαιο είναι πως τα struffoli δεν λείπουν από κανένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι, όχι μόνο στη Νάπολη αλλά και στο Αμπρούτσο, όπου ονομάζονται «cicerchiata». Οι ενήλικοι μπορούν να τα συνοδεύσουν με ένα καλής ποιότητας απόσταγμα.

Υλικά

Μερίδες: 6

Για τη ζύμη

  •  350-400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο επιπλέον, για το ζύμωμα
  •  2 κουτ. σούπας ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  •  1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  •  3 κουτ. σούπας ούζο ή sambuca
  •  3 αυγά μεσαίου μεγέθους ή 2 μεγάλα
  •  3 κουτ. σούπας λιωμένο βούτυρο αγελάδας
  •  ξύσμα από 1 λεμόνι
  •  ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι σπορέλαιο, για το τηγάνισμα
  •  χρωματιστή τρούφα ή κας κας, για τη διακόσμηση

Για το σιρόπι

  •  1 φλιτζ. τσαγιού μέλι
  •  2 κουτ. σούπας ζάχαρη

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Για να φτιάξουμε struffoli, ξεκινάμε βάζοντας στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
  2. Προσθέτουμε με τη σειρά το ποτό, τα αυγά, το βούτυρο και τα ξύσματα, ζυμώνοντας συνεχώς με τον γάντζο, μέχρι τα υλικά να ενωθούν σε μια ζύμη.
  3. Συνεχίζουμε το ζύμωμα σε σχετικά υψηλή ταχύτητα, προσθέτοντας λίγο ακόμα αλεύρι, αν χρειαστεί, μέχρι η ζύμη να γίνει τελείως λεία και να ξεκολλά από τα τοιχώματα του κάδου.
  4. Την πλάθουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά έως 8 ώρες – μπορούμε δηλαδή να την ετοιμάσουμε και από την προηγούμενη ημέρα.
  5. Τη βγάζουμε από το ψυγείο και την απλώνουμε με τα χέρια, πάνω σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, μέχρι να πλατύνει λίγο και να αποκτήσει πάχος 2-2,5 εκ.
  6. Με κοφτερό μαχαίρι την κόβουμε σε μπαστουνάκια πλάτους 2-2,5 εκ. και στη συνέχεια κόβουμε κάθε μπαστουνάκι σε κύβους 2 εκ. Τους πασπαλίζουμε ελαφρά με αλεύρι και τινάζουμε να φύγει η περίσσεια.
  7. Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε μπόλικο σπορέλαιο και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Για να δούμε αν είναι στη σωστή θερμοκρασία, ρίχνουμε μέσα ένα από τα κυβάκια ζύμης: θα πρέπει να αφρίσει έντονα και να ανέβει στην επιφάνεια του λαδιού.
  8. Μετριάζουμε τη φωτιά και ρίχνουμε στο λάδι, προσεκτικά, τα μισά struffoli. Τα τηγανίζουμε, ανακατεύοντας απαλά, μέχρι να πάρουν χρυσοκάστανο χρώμα.
  9. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας. Με τον ίδιο τρόπο τηγανίζουμε και τα υπόλοιπα struffoli και τα στραγγίζουμε καλά.

Σιρόπι

  1. Σε ένα φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το μέλι και τη ζάχαρη και ζεσταίνουμε, μέχρι η ζάχαρη να λιώσει. Ανακατεύουμε απαλά και ρίχνουμε μέσα όλα τα struffoli.
  2. Ανακατεύουμε για να καλυφθούν όλα με το σιρόπι και τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα.
  3. Τα στοιβάζουμε αμέσως σε μια πιατέλα, σε σχήμα πυραμίδας ή σαν στεφάνι, και τα πασπαλίζουμε με τα χρωματιστά τρουφάκια ή κας κας.

Πηγή: Γαστρονόμος

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT