Εύκολο παστίτσιο με κιμά που ψήνεται κατευθείαν στο ταψί!

Εύκολο παστίτσιο με κιμά που ψήνεται κατευθείαν στο ταψί!

Ο Χριστόφορος Πέσκιας μας δείχνει πώς να φτιάξουμε ένα αγαπημένο αλλά μπελαλίδικο φαγητό πιο εύκολα και πιο γρήγορα – αυτό το παστίτσιο με γιαουρτόκομμα αντί για μπεσαμέλ φτιάχνεται στον μισό χρόνο.

4' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είναι εξοργιστικό να ανακατεύεις χάριν ευκολίας τις στρώσεις του παστίτσιου, μην το κάνετε ποτέ! Οι στρώσεις του πρέπει να είναι διακριτές, αυτό είναι το νόημά του» μας είχε πει στο παρελθόν ο Χριστόφορος Πέσκιας. Από τον άνθρωπο λοιπόν που οργίζεται με το ανακάτεμα των υλικών του παστίτσιου για ευκολία, ζητήσαμε να μας δώσει μια εύκολη εκδοχή του, αναμένοντας μάλλον μια κάθετη άρνηση. Πέσαμε έξω: πολύ πρόθυμα συμφώνησε και μας έδωσε μια αληθινά εύκολη και γρήγορη πρόταση που κρατά ακέραια την έννοια των διακριτών στρώσεων του φαγητού, αφαιρώντας όμως τις χρονοβόρες διαδικασίες προετοιμασίας, αφού τις αντικατέστησε με απλές αλλά εξίσου νόστιμες εναλλακτικές.

Ακολουθώντας τις οδηγίες του γλιτώνουμε τουλάχιστον 1 ώρα ετοιμασίας της μπολονέζ με κιμά, καθώς και την ετοιμασία της μπεσαμέλ. Είναι παρασκευές μπελαλίδικες, που σε θέλουν πάνω από την κατσαρόλα, με συνεχείς προσθήκες υλικών, διαρκή ανακατέματα, μπόλικα σκεύη για πλύσιμο και χρονοβόρες προετοιμασίες. Αντιθέτως, το παστίτσιο αυτό φτιάχνεται με μείγμα κιμά με ελάχιστα υλικά, που μπαίνει ωμό πάνω από τα μακαρόνια και μετά το ψήσιμο μοιάζει με ζουμερό μπέργκερ. Τη θέση της μπεσαμέλ παίρνει το γιαουρτόκομμα, μια απλή κρέμα από γιαούρτι, αυγά και σκόρδο, που δημιουργεί παχιά στρώση με όξινη σπιρτάδα. Η όλη προετοιμασία (δεν υπολογίζουμε το ψήσιμο) διαρκεί μόλις 20-25 λεπτά!

Πώς φτιάχνουμε το παστίτσιο με κιμά που ψήνεται κατευθείαν στο ταψί βήμα βήμα:

(Δείτε την δοσολογία των υλικών της συνταγής και την εκτέλεση συνοπτικά προς το τέλος του άρθρου)

Για το γιαουρτόκομμα χτυπάμε στον πολυκόφτη τα σκόρδα με το ελαιόλαδο, μέχρι να γίνουν σαν κρέμα. Την αδειάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε το γιαούρτι, τα αυγά και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε καλά με ελαστική σπάτουλα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, για 5 λεπτά.  Τα στραγγίζουμε και με ψαλίδι κουζίνας τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια. Προσθέτουμε 3-4 κουτ. σούπας από το επιπλέον ελαιόλαδο, 4 κουτ. σούπας από το γιαουρτόκομμα και το μισό τυρί και ανακατεύουμε καλά. Τον ρίχνουμε σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τον κιμά, τον μαϊντανό, τον πελτέ, την πάπρικα και μπόλικο αλατοπίπερο.

Ζυμώνουμε καλά το μείγμα με τα χέρια μας για να γίνει ομοιογενές και σχετικά σφικτό, όπως του μπέργκερ. Τον ρίχνουμε σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τον κιμά, τον μαϊντανό, τον πελτέ, την πάπρικα και μπόλικο αλατοπίπερο. Στρώνουμε ομοιόμορφα τα μισά μακαρόνια σε ένα αρκετά βαθύ ταψί με διαστάσεις περίπου 25 x 35 εκ. (ή ένα εξίσου βαθύ και στρογγυλό, με διάμετρο 28 εκ.).

Από πάνω απλώνουμε το μείγμα του κιμά και το πιέζουμε ελαφρώς με τα χέρια μας για να ισιώσει αλλά και να καλύψει εντελώς τα μακαρόνια. Αδειάζουμε τα υπόλοιπα μακαρόνια πάνω στον κιμά και τα στρώνουμε ομοιόμορφα. Τέλος, περιχύνουμε με το γιαουρτόκομμα και το ισιώνουμε με την ανάποδη από ένα κουτάλι. Πασπαλίζουμε το φαγητό με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε για άλλα 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια.

Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί και να δέσει για τουλάχιστον 30 λεπτά, προτού το κόψουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

25′ προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 25′

Υλικά

  1 πακέτο μακαρόνια Νο 2 για παστίτσιο
  700 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος από ελιά
  180 γρ. χαλούμι (ή ξηρή μυζήθρα ή παρμεζάνα ή άλλο τυρί που μας αρέσει), χοντροτριμμένο
  4 μέτρια ξερά κρεμμύδια, χοντροκομμένα
  2 σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένες
  τα φύλλα από 1 μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένα
  2 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  1 κουτ. γλυκού πάπρικα της αρεσκείας μας
  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  120 ml ελαιόλαδο + επιπλέον για το ταψί

Για το γιαουρτόκομμα

1 κιλό γιαούρτι αγελαδινό στραγγιστό, πλήρες
  4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  120 ml ελαιόλαδο
  2 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Γιαουρτόκομμα

Για να ετοιμάσουμε το γιαουρτόκομμα χτυπάμε στον πολυκόφτη τα σκόρδα με το ελαιόλαδο, μέχρι να γίνουν σαν κρέμα.

Την αδειάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε το γιαούρτι, τα αυγά και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε καλά με ελαστική σπάτουλα.

Παστίτσιο

Για να φτιάξουμε το παστίτσιο προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.

Βράζουμε τα μακαρόνια σε άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, για 5 λεπτά.

Τα στραγγίζουμε και με ψαλίδι κουζίνας τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.

Προσθέτουμε 3-4 κουτ. σούπας από το επιπλέον ελαιόλαδο, 4 κουτ. σούπας από το γιαουρτόκομμα και το μισό τυρί και ανακατεύουμε καλά.

Χτυπάμε στον πολυκόφτη το μετρημένο ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια και το σκόρδο, μέχρι να γίνουν πολτός.

Τον ρίχνουμε σε μεγάλο μπολ και προσθέτουμε τον κιμά, τον μαϊντανό, τον πελτέ, την πάπρικα και μπόλικο αλατοπίπερο.

Ζυμώνουμε καλά το μείγμα με τα χέρια μας για να γίνει ομοιογενές και σχετικά σφικτό, όπως του μπέργκερ.

Στρώνουμε ομοιόμορφα τα μισά μακαρόνια σε ένα αρκετά βαθύ ταψί με διαστάσεις περίπου 25 x 35 εκ. (ή ένα εξίσου βαθύ και στρογγυλό, με διάμετρο 28 εκ.).

Από πάνω απλώνουμε το μείγμα του κιμά και το πιέζουμε ελαφρώς με τα χέρια μας για να ισιώσει αλλά και να καλύψει εντελώς τα μακαρόνια.

Αδειάζουμε τα υπόλοιπα μακαρόνια πάνω στον κιμά και τα στρώνουμε ομοιόμορφα.

Τέλος, περιχύνουμε με το γιαουρτόκομμα και το ισιώνουμε με την ανάποδη από ένα κουτάλι.

Φουρνίζουμε και ψήνουμε το παστίτσιο για 45 λεπτά, μέχρι το γιαουρτόκομμα να αρχίσει να ροδίζει περιμετρικά του ταψιού.

Πασπαλίζουμε το φαγητό με το υπόλοιπο τυρί και ψήνουμε για άλλα 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ωραία η επιφάνεια.

Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το φαγητό να ξεκουραστεί και να δέσει για τουλάχιστον 30 λεπτά, προτού το κόψουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Πηγή: Γαστρονόμος

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT