Φραγκόκοτα με μανιτάρια

Γεμίζεται, ψήνεται, πρωταγωνιστεί σε πολλών λογιών γιορτινές συνταγές, αλλά και στα πιο απλά της

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο σεφ Σωτήρης Ευαγγέλου τούτη τη συνταγή, στην οποία το πολύ νόστιμο πουλερικό συναντά πολλά και διάφορα μανιτάρια, λευκά, πλευρώτους, πορτομπέλο (μπορούμε να βάλουμε και άλλα, αν έχουμε), μας τη μαγείρεψε σε μια πλαγιά του Ολύμπου, στα Πριόνια, ψηλά στα 1.000 μέτρα. Και στήσαμε τρανή γιορτή σε μπακιρένια πιάτα.

Υλικά για έξι μερίδες

  1 φραγκόκοτα γύρω στα 1.200 γρ. (την παραγγέλλουμε εγκαίρως στον κρεοπώλη), καθαρισμένη και κομμένη σε 8 κομμάτια
  1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  1 σκελίδα σκόρδο, σε λεπτές φέτες
  1. 500 γρ. φρέσκα μανιτάρια ανάμεικτα, χοντροκομμένα (λευκά, πλευρώτους, πορτομπέλο)
  300 ml κόκκινο, ξηρό κρασί
  1 κλωνάρι σέλινο, ψιλοκομμένο
  1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, τριμμένο
  1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό
  50 γρ. βούτυρο αγελάδας
  80 ml ελαιόλαδο
  ανθός αλατιού, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία:

Για να ετοιμάσουμε την φραγκόκοτα με μανιτάρια πρώτα αλατοπιπερώνουμε τα κομμάτια της.

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι μαζί με το βούτυρο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τη φραγκόκοτα από όλες τις πλευρές, ώστε να πάρει ωραίο χρυσαφί χρώμα.

Τη βγάζουμε από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα και την αφήνουμε σε ένα σκεύος.

Στο ίδιο λάδι σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το σέλινο και τα μανιτάρια για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Προσθέτουμε τα μυρωδικά και αλατοπίπερο και ξαναβάζουμε τη φραγκόκοτα στην κατσαρόλα.

Ανακατεύουμε και ρίχνουμε το κρασί.

Αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε λίγο νερό (περίπου 200 ml) και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.

Αφήνουμε να πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το κρέας.

Πηγή: Γαστρονόμος

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT