Ασπίκ με καπνιστό σολομό

Το ασπίκ παρασκευάζεται από διαυγή ζωμό και… ό,τι άλλο θέλουμε: κρέας, ψάρι, λαχανικά…

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ασπίκ παρασκευάζεται από διαυγή ζωμό (ο οποίος πήζει με την προσθήκη ζελατίνης ή φυσικών πυκνωτικών ουσιών) και… ό,τι άλλο θέλουμε: κρέας, ψάρι, λαχανικά…

Η Ελληνοαμερικανίδα Floris Costalas, μαθημένη από μικρή στα δεξίματα, τέχνη που αργότερα έκανε επάγγελμα, επέλεξε ένα ασπίκ με καπνιστό σολομό, για να ταιριάζει με το ψαροφαγικό δείπνο που μας ετοίμασε. Ηταν φαντασμαγορικό! Ολοι έμειναν με το στόμα ανοιχτό. Αλλά και πολύ νόστιμο, με ζελέ από ελαφρύ ζωμό λαχανικών που έλιωνε στο στόμα και με στρώσεις από βραστά λαχανικά, τουρσιά και αυγά βραστά.

Εχει τον κόπο του, αλλά το καλό είναι πως το ετοιμάζουμε από την προηγουμένη, το βάζουμε στο ψυγείο και ας πούμε ξενοιάζουμε. Ας πούμε, γιατί θέλει πολλή προσοχή στο ξεφορμάρισμα. Η Floris, για να δώσει έναν ακόμα πιο καλτ τόνο και ακόμα περισσότερο χρώμα στο ρετρό έδεσμα, προσέθεσε κερασάκια μαρασκίνο στο γαρνίρισμα! Αυτά εννοείται δεν θα τα φάμε, αλλά τι ομορφιά! Δεν συμφωνείτε;

Υλικά για έξι μερίδες:

10-12 φέτες καπνιστού σολομού
3 αυγά, βρασμένα σφιχτά
2 φλιτζ. τσαγιού αρακάς, βρασμένος
1 φλιτζ. τσαγιού αγγουράκια τουρσί
1/2 φλιτζ. τσαγιού κάππαρη, ξαλμυρισμένη
3 καρότα, βρασμένα
16 φύλλα ζελατίνης
1 1⁄2 κουτ. γλυκού
αλάτι
μαϊντανός, άνηθος και αγγουράκια τουρσί για το γαρνίρισμα

Για τον ζωμό λαχανικών
1 καρότο
1 μικρό κρεμμύδι
3 κλαράκια σέλινο
1 δαφνόφυλλο

Διαδικασία:

Για να ετοιμάσουμε το ασπίκ με καπνιστό σολομό πλένουμε και χοντροκόβουμε τα λαχανικά του ζωμού και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με 2 λίτρα νερό.

Αφήνουμε να βράσουν σε πολύ χαμηλή φωτιά για περίπου 1 1⁄2 ώρα.

Σουρώνουμε τον ζωμό με ψιλή συρμάτινη σήτα σε καθαρή κατσαρόλα.

Στο μεταξύ, βυθίζουμε τα φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό και αφήνουμε να μουλιάσουν καλά και να μαλακώσουν για 15 λεπτά.

Τα στύβουμε με τα χέρια μας να φύγει το περιττό νερό και τα προσθέτουμε μαζί με το αλάτι στον καυτό ζωμό.

Ανακατεύουμε απαλά, να λιώσουν. Αφήνουμε στην άκρη για λίγο.

Αραδιάζουμε σε μια φόρμα του κέικ πρώτα τα αυγά, κομμένα στη μέση, και μετά βάζουμε σε στρώσεις τον σολομό, τον αρακά, τα αγγουράκια σε φετάκια, τα καρότα σε κυβάκια και την κάπαρη.

Περιχύνουμε με τον χλιαρό ζωμό και βάζουμε τη φόρμα στο ψυγείο, όλο το βράδυ.

Λίγο πριν από το σερβίρισμα βυθίζουμε πολύ προσεκτικά και γρήγορα, για 10 δευτερόλεπτα, τη φόρμα σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό, τη βγάζουμε και την αφήνουμε στον πάγκο.

Καλύπτουμε με μια πιατέλα και γυρνάμε ανάποδα ώστε να ξεφορμαριστεί το ασπίκ στην πιατέλα.

Στολίζουμε με κλαράκια άνηθου, μαϊντανού και αγγουράκια τουρσί και κρατάμε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.

Βρείτε τη συνταγή και στον Γαστρονόμο, μαζί με μυστικά για την ιδανική ετοιμασία της. 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT