1 ώρα προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 3 ώρες
Υλικά
Κομμάτια: για περίπου 25 κομμάτια
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τους λαχανοντολμάδες βάζουμε να βράσει άφθονο αλατισμένο νερό στην πιο μεγάλη μας κατσαρόλα.
- Με καλό μαχαίρι κάνουμε μια κωνική τομή γύρω από το κοτσάνι του λάχανου και το αφαιρούμε.
- Μόλις το νερό αρχίσει να κοχλάζει έντονα, βάζουμε προσεκτικά το λάχανο στην κατσαρόλα, με το κομμένο κομμάτι του κοτσανιού προς τα κάτω.
- Ζεματίζουμε το λάχανο για 10-15 λεπτά και το μεταφέρουμε προσεκτικά με δύο τρυπητές κουτάλες σε ένα ταψί, για να κρυώσει ελαφρώς.
- Ξεχωρίζουμε ένα ένα τα φύλλα του και τα απλώνουμε στο ταψί για να κρυώσουν εντελώς.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά τον κιμά, το ρύζι, το κρεμμύδι, τα μυρωδικά και 50 ml από το ελαιόλαδο.
- Στην (άδεια και καθαρή πλέον) κατσαρόλα στρώνουμε λίγα από τα πιο χοντρά ή σκισμένα φύλλα λάχανου.
Ετοιμάζουμε τους ντολμάδες
- Ακουμπάμε σε επίπεδη επιφάνεια μπροστά μας ένα φύλλο λάχανου, με την κυρτή (τη βαθουλωτή δηλαδή) πλευρά προς τα πάνω.
- Βάζουμε 1 γεμάτη κουτ. σούπας γέμιση στο κέντρο της κοντινής σε εμάς πλευράς του φύλλου.
- Φέρνουμε τις άκρες του φύλλου προς το κέντρο και το τυλίγουμε σε ρολό, εγκλωβίζοντας τη γέμιση.
- Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα και γέμιση και τακτοποιούμε τους ντολμάδες στην κατσαρόλα, σε στρώσεις, τον έναν κοντά στον άλλο.
- Τους αλατοπιπερώνουμε, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τους σκεπάζουμε με ένα πιάτο.
- Προσθέτουμε νερό τόσο ώστε η στάθμη του να μισοκαλύψει το πιάτο και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
- Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 1 1⁄2-2 ώρες, μέχρι να μαλακώσουν καλά.
- Για το αυγολέμονο χτυπάμε με το σύρμα σε ένα μπολ το αλεύρι, τα αυγά, τον χυμό λεμονιού και 3-4 κουτ. σούπας χλιαρό νερό μέχρι να αναμειχθούν καλά.
- Βγάζουμε προσεκτικά το πιάτο από την κατσαρόλα και με κουτάλα παίρνουμε μία-δύο δόσεις ζωμό, τον οποίο προσθέτουμε αργά στο αυγολέμονο, χτυπώντας ασταμάτητα με το σύρμα, μέχρι το αυγολέμονο να ζεσταθεί.
- Το αδειάζουμε στην κατσαρόλα, τη σείουμε για να απλωθεί παντού και τοποθετούμε ξανά στη φωτιά.
- Αφήνουμε το φαγητό να πάρει άλλη μία βράση, χωρίς να ανακατέψουμε, και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Σερβίρουμε τους λαχανοντολμάδες ζεστούς.
Πηγή: Γαστρονόμος