Γλυκό του κουταλιού κάστανο

Η καταλληλότερη εποχή για το πιο φίνο γλυκό του κουταλιού, ιδανικό για τις γιορτές. Είναι μια από τις 51 Χριστουγεννιάτικες συνταγές που θα βρείτε στο νέο βιβλίο του Γαστρονόμου «Γιορτινά γλυκά & κεράσματα των γιαγιάδων μας». Στις 3/12 με την Καθημερινή της Κυριακής.

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
2 ώρες προετοιμασία
12 ώρες αναμονή
Σύνολο: 14 ώρες

Υλικά

Βάρος: 1.500 γρ.

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το γλυκό του κουταλιού κάστανο με ένα κοφτερό μαχαιράκι χαράζουμε χιαστί τον φλοιό των καστάνων στη βάση τους.
  2. Τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο κρύο νερό, προσθέτουμε το αλάτι και βράζουμε για 10 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός.
  3. Τα στραγγίζουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν τόσο ώστε να μπορούμε να τα πιάσουμε και τα ξεφλουδίζουμε σχολαστικά από την εξωτερική φλούδα αλλά και από το εσωτερικό λεπτό φλούδι τους.
  4. Προσέχουμε να μην κομματιάσουμε τα κάστανα και να μείνουν όσο το δυνατόν ολόκληρα.
  5. Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το μετρημένο νερό και τη ζάχαρη και ζεσταίνουμε μέχρι η ζάχαρη να λιώσει.
  6. Προσθέτουμε τα κάστανα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι το σιρόπι να κάνει φουσκάλες.
  7. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τις φλούδες λεμονιού, το λικέρ και τα γαρίφαλα και σείουμε την κατσαρόλα.
  8. Δεν ανακατεύουμε, για να μη σπάσουν τα κάστανα.
  9. Αφήνουμε τα κάστανα μέσα στο σιρόπι για 10-12 ώρες.
  10. Βάζουμε ξανά την κατσαρόλα στη φωτιά και βράζουμε μέχρι το σιρόπι να δέσει καλά (να στάζει αργά από το κουτάλι, σχηματίζοντας ένα «δάκρυ»).
  11. Πετάμε τις φλούδες λεμονιού (όχι όμως τα γαρίφαλα) και μοιράζουμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα, μαζί με το σιρόπι.
  12. Φυλάμε σε μέρος δροσερό και σκοτεινό.

Πηγή: Γαστρονόμος

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT