Πιλάφι με κυδώνια, καρότο και ρόδια

Ένα υπέροχο πιλάφι με κυδώνια, ρόδια και τη ρουστίκ γεύση του αιγοπρόβειο βουτύρου. Ιδανική συνοδεία για ψητά κρέατα και πουλερικά.

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα υπέροχο πιλάφι με κυδώνια, ρόδια και τη ρουστίκ γεύση του αιγοπρόβειο βουτύρου. Ιδανική συνοδεία για ψητά κρέατα και πουλερικά.

Υλικά

Μερίδες: 8-10

  •  500 γρ. ρύζι μπασμάτι, καλά πλυμένο
  •  80 γρ. βούτυρο γάλακτος (το αιγοπρόβειο που βρίσκουμε σε βαζάκι) ή αγελαδινό
  •  2 μέτρια ξερα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  •  2 κυδώνια, χοντροτριμμένα
  •  100 ml γλυκιά Μαυροδάφνη
  •  1 καρότο, ψιλοτριμμένο
  •  2 καρφάκια γαρίφαλο
  •  1 – 1,5 λίτρο ζωμός κότας
  •  φύλλα από 3 κλωνάρια θυμάρι φρέσκο
  •  αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το σερβίρισμα

  •  σπόροι από 1/2 ρόδι
  •  50 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα
  •  φρέσκος κόλιανδρος ή μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  •  2 κ.σ. ελαιόλαδο
  •  1 κ.σ. πετιμέζι

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το πιλάφι με κυδώνια, καρότο και ρόδια, σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά, μέχρι να γίνει διάφανο, αλλά να μην πάρει χρώμα.
  2. Προσθέτουμε το κυδώνι και σοτάρουμε για 5 λεπτά.
  3. Σβήνουμε με τη Μαυροδάφνη, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 4-5 λεπτά, να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  4. Προσθέτουμε το ρύζι, το καρότο και το γαρίφαλο και ανακατεύουμε.
  5. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε 1 λίτρο ζωμό.
  6. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να γίνει το ρύζι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 15-20 λεπτά, ανάλογα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε ζωμό.
  7. Πετάμε τα γαρίφαλα, προσθέτουμε το θυμάρι, ανακατεύουμε και γεμίζουμε αμέσως μια βουτυρωμένη φόρμα μέχρι επάνω. Το αφήνουμε 2-3 λεπτά σκεπασμένο με πετσέτα.
  8. Αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και γαρνίρουμε με τα αμύγδαλα, το ρόδι και τον κόλιανδρο.
  9. Ραντίζουμε με λάδι και πετιμέζι και σερβίρουμε.

Πηγή: Γαστρονόμος

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT