Πιρόχ, το εορταστικό ψωμί

Ετοιμάστε πρώτοι το πλουμιστό ψωμί, που συνοδεύει παραδοσιακά κάθε ποντιακό γάμο και μεγάλες γιορτές, όπως τα Χριστούγεννα. Τα ξερά φρούτα και οι ξηροί καρποί που το στολίζουν συμβολίζουν την ευγονία, τον πλούτο και την ευημερία, το μέλι τη γλυκιά ζωή και την υγεία. Στο νέο βιβλίο του Γαστρονόμου «Γιορτινά γλυκά & κεράσματα των γιαγιάδων μας».

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

40′ προετοιμασία

40′ ψήσιμο

40′ αναμονή

Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά

Μερίδες: για 1 ταψί διαμέτρου 30 εκ.

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το πιρόχ ξεκινάμε ως εξής: στον κάδο του μίξερ πάγκου βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι, τη βανιλίνη και τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε καλά.
  2. Κάνουμε στο κέντρο μια λακκούβα και ρίχνουμε εκεί το γιαούρτι, τα αυγά, το γάλα και το καλαμποκέλαιο.
  3. Ζυμώνουμε τα υλικά με τον γάντζο, μέχρι να αναμειχθούν.
  4. Συνεχίζουμε σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα, προσθέτοντας λίγο λίγο το μαλακωμένο βούτυρο, για 5 λεπτά ή μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη ελαστική και μαλακή.
  5. Σκεπάζουμε τον κάδο με καθαρή πετσέτα ή με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε το ζυμάρι να «ξεκουραστεί» για 30-40 λεπτά.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  7. Κόβουμε 1/4 του ζυμαριού και το αφήνουμε σκεπασμένο κατά μέρος.
  8. Μεταφέρουμε το υπόλοιπο ζυμάρι σε ένα καλά λαδωμένο βαθύ ταψί με διάμετρο 30 εκ. και το ζυμώνουμε για λίγο με τα χέρια.
  9. Έπειτα, με τις παλάμες μας το απλώνουμε ώστε να καλύψει ομοιόμορφα όλο τον πυθμένα του ταψιού.
  10. Χωρίζουμε την υπόλοιπη ζύμη σε κομμάτια και με τα μισά πλάθουμε λεπτά και μακριά κορδόνια με πάχος όσο μισό δάχτυλο.
  11. Φτιάχνουμε με αυτά τα κορδόνια όμορφα σχέδια της αρεσκείας μας στην επιφάνεια της ζύμης και με την υπόλοιπη ζύμη πλάθουμε λουλουδάκια ή άλλα σχέδια της αρεσκείας μας και τα τακτοποιούμε εδώ κι εκεί με όμορφο τρόπο.
  12. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την καρυδόψιχα, τα ξερά φρούτα και την κανέλα και απλώνουμε το μείγμα στα ενδιάμεσα των στολιδιών από ζυμάρι.
  13. Αλείφουμε τα στολίδια ζύμης με λίγο γάλα και ψήνουμε το πιρόχ για 40 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσει ελαφρά και να ροδίσει όμορφα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύθηκε στη συλλεκτική έκδοση του Γαστρονόμου «Γιορτινά γλυκά και κεράσματα των γιαγιάδων μας»

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT