Κάστανα και πατάτες rissole, το τέλειο συνοδευτικό για το ψητό

Κάστανα και πατάτες rissole, το τέλειο συνοδευτικό για το ψητό

Κάστανα και πατάτες ψημένα, γλασαρισμένα σε βούτυρο, αρωματισμένα με δεντρολίβανο, πορτοκάλι και πικραμύγδαλο: ένα υπέροχο συνοδευτικό για τα κρέατα στο γιορτινό τραπέζι.

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρατήστε αυτή τη συνταγή, γιατί θα σας λύσει τα χέρια όταν θα θέλετε να συνοδεύσετε ένα ωραία ψημένο κρεατικό με κάτι εύκολο, πρωτότυπο και απίθανα γευστικό.

Υλικά

Μερίδες: για 6 μερίδες, ως συνοδευτικό

Για τα κάστανα

  •  250 γρ. κάστανα, κατά προτίμηση Χανίων
  •  60 γρ. βούτυρο αγελαδινό
  •  1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  •  1 φλιτζ. τσαγιού αμύγδαλα λευκά, άψητα
  •  1 κλωνάρι φρέσκο θυμάρι
  •  1 κλωνάρι φρέσκο δεντρολίβανο
  •  1 σφηνάκι λικέρ πικραμύγδαλο (π.χ. Amaretto)
  •  φλούδα από 1 πορτοκάλι, σε μεγάλα κομμάτια (χωρίς το λευκό μέρος)
  •  1 κουτ. γλυκού μέλι

Για τις πατάτες

  •  500 γρ. αλάτι χοντρό, θαλασσινό
  •  5-6 πατάτες μεγάλου μεγέθους
  •  4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  •  100 γρ. βούτυρο αγελαδινό
  •  2 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες, σπασμένες
  •  1 κλωνάρι δεντρολίβανο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τα κάστανα, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 200°C.
  2. Με κοφτερό μαχαιράκι χαράσσουμε χιαστί τη φλούδα τους, τα αραδιάζουμε σε ταψί και τα ψήνουμε για 15-20 λεπτά. Τα ξεφλουδίζουμε όσο είναι ζεστά, αφαιρώντας και το εσωτερικό, χνουδωτό φλούδι τους.
  3. Σε ένα ευρύχωρο τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα αμύγδαλα, το θυμάρι και το δεντρολίβανο για 1-2 λεπτά.
  4. Προσθέτουμε τα κάστανα, ανακατεύουμε καλά και σβήνουμε με το ποτό.
  5. Ρίχνουμε τη φλούδα πορτοκαλιού και το μέλι και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας.
  6. Αποσύρουμε από τη φωτιά, πετάμε τη φλούδα και τα κλωνάρια μυρωδικών και αφήνουμε για 10 λεπτά πριν σερβίρουμε.

Πατάτες

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 130°C.
  2. Σκορπίζουμε το αλάτι σε ένα μέτριο ταψί.
  3. Ξεπλένουμε και βουρτσίζουμε τις πατάτες για να καθαρίσει καλά η φλούδα τους, τις σκουπίζουμε και χωρίς να τις ξεφλουδίσουμε τις αραδιάζουμε στο ταψί, πάνω στο αλάτι.
  4. Ψήνουμε για 1 ώρα. Τις ξεφλουδίζουμε όσο είναι ακόμα αρκετά ζεστές, τις αφήνουμε να κρυώσουν και τις κόβουμε σε μέτρια κομμάτια.
  5. Σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε μαζί το ελαιόλαδο με το βούτυρο και σοτάρουμε το σκόρδο και το δεντρολίβανο για 1/2 λεπτό, μέχρι να σκορπίσουν το άρωμά τους.
  6. Τα αφαιρούμε με ένα πιρούνι και ρίχνουμε στο αρωματισμένο λάδι τις πατάτες και αλατοπίπερο.
  7. Τις σοτάρουμε για 4-6 λεπτά, γυρνώντας τες τακτικά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. Τις σερβίρουμε ζεστές.

Πηγή: Γαστρονόμος

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT