Κακαβιά με σκορπίνες

Μια υπέροχη, πλούσια και αρωματική συνταγή για κακαβιά από τη Σύρο. Το λεμόνι της πάει πολύ, μην το φοβηθείτε!

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι καϊκάδες έκαναν την κακαβιά με μία κούπα θαλασσινό νερό αντί για αλάτι κι αν είχαν κέφια και όρεξη, έβγαιναν στη στεριά, στον ταρσανά, κι έστηναν γλέντια με τους εργάτες», λέει ο σεφ Κωνσταντίνος Μπουγιούρης, που μας έδωσε τη δική του συνταγή.

Υλικά

Μερίδες: 4

  •  4 ξερά κρεμμύδια, χοντροκομμένα
  •  4 πατάτες, σε μέτριες φέτες
  •  4 μέτρια καρότα, σε φέτες
  •  1 κλωνάρι σέλερι, σε φέτες
  •  2.500 γρ. σκορπίνες (περίπου 2 σκορπινομάνες), καθαρισμένες (ζητάμε από τον ψαρομανάβη να μας τις καθαρίσει, γιατί είναι ψάρι με πολλά αγκάθια, κυρίως στο κεφάλι)
  •  χυμός από 2 λεμόνια
  •  120 ml ελαιόλαδο
  •  ανθός αλατιού, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε κακαβιά με σκορπίνες, αρχικά στρώνουμε τα κρεμμύδια στον πυθμένα μιας μεγάλης, βαθιάς κατσαρόλας.
  2. Από πάνω τακτοποιούμε με τη σειρά τις φέτες πατάτας, καρότου και σέλερι.
  3. Πάνω στα λαχανικά τακτοποιούμε τις σκορπίνες, τη μία δίπλα και κολλητά στην άλλη, χωρίς να αφήσουμε κενά.
  4. Περιχύνουμε με τον μισό χυμό λεμονιού και το ελαιόλαδο.
  5. Ρίχνουμε τον ανθό αλατιού και πιπέρι.
  6. Προσθέτουμε νερό τόσο ώστε να καλύψει εντελώς τις σκορπίνες.
  7. Σκεπάζουμε με ένα βαρύ πιάτο με διάμετρο λίγο μικρότερη από της κατσαρόλας (όπως κάνουμε δηλαδή με τους ντολμάδες), για να μην ανακινηθούν τα ψάρια στο μαγείρεμα.
  8. Τοποθετούμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας, σε δυνατή φωτιά.
  9. Αφήνουμε το φαγητό να πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
  10. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  11. Αφαιρούμε το πιάτο με προσοχή και ρίχνουμε στην κακαβιά τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού.
  12. Σείουμε την κατσαρόλα για να σκορπίσει ο χυμός ομοιόμορφα.
  13. Σερβίρουμε λαχανικά, ζωμό και το ψάρι προσεκτικά ξεψαχνισμένο σε βαθιά πιάτα.

Πηγή: Γαστρονόμος

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT