Ταρτ τατέν (ανάποδη τάρτα) με κυδώνια και γιαούρτι

Ταρτ τατέν (ανάποδη τάρτα) με κυδώνια και γιαούρτι

Μια πανεύκολη, πολύ γευστική τάρτα κυδωνιού στη λογική της ταρτ τατέν. Φτιαγμένη με έτοιμη σφολιάτα, μας λύνει τα χέρια και μας αφήνει χρόνο για τα υπόλοιπα του τραπεζιού.

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια πανεύκολη, πολύ γευστική τάρτα κυδωνιού στη λογική της ταρτ τατέν. Φτιαγμένη με έτοιμη σφολιάτα, μας λύνει τα χέρια και μας αφήνει χρόνο για τα υπόλοιπα του τραπεζιού.

Υλικά

Μερίδες: για ταρτιέρα διαμ. 28 εκ.

  •  1 κιλό κυδώνια
  •  χυμός από 2 λεμόνια
  •  χυμός από 1 πορτοκάλι
  •  1 πακέτο έτοιμη σφολιάτα
  •  100 γρ. ζάχαρη
  •  50 γρ. βούτυρο αγελάδος

Για το σιρόπι

  •  1 1⁄2 λίτρο νερό
  •  350 γρ. ζάχαρη

Για το σερβίρισμα

  •  Γιαούρτι στραγγιστό ή παγωτό της αρεσκείας μας

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε την ταρτ τατέν (ανάποδη τάρτα) με κυδώνια και γιαούρτι, ξεκινάμε καθαρίζοντας τα κυδώνια και τα κόβουμε σε 6 – 8 φέτες το καθένα, ανάλογα με το μέγεθός τους. Αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα περιχύνουμε με το χυμό των λεμονιών, για να μη μαυρίσουν.
  2. Ετοιμάζουμε το σιρόπι με το νερό και τη ζάχαρη (350 γρ.). Όταν βράσει το νερό και λιώσει η ζάχαρη, ρίχνουμε τις φέτες κυδωνιού και τις αφήνουμε για 15 λεπτά, έως ότου μαλακώσουν. Μετά τα 15 λεπτά, τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε στην άκρη.
  3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
  4. Σε ένα τηγάνι που μπαίνει στο φούρνο ή σ’ ένα στρογγυλό πυρίμαχο σκεύος που μπαίνει στο μάτι της κουζίνας λιώνουμε τα 100 γρ. ζάχαρη με το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά (μέχρι να λιώσει η ζάχαρη).
  5. Κατόπιν προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και τέλος τα κυδώνια, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε το σκεύος από τη φωτιά.
  6. Ανοίγουμε το έτοιμο φύλλο σφολιάτας, το τρυπάμε κατά τόπους με ένα πιρούνι για να μη φουσκώσει πολύ και το απλώνουμε πάνω στο τηγάνι ή στο πυρίμαχο σκεύος με τα κυδώνια, κόβοντας όσο εξέχει και προσπαθώντας να το γυρίσουμε λίγο προς τα μέσα, έτσι ώστε όταν αναποδογυριστεί να συγκρατεί τα κυδώνια.
  7. Ψήνουμε την τάρτα για περίπου 35 – 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η σφολιάτα. Τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει για 5 – 10 λεπτά.
  8. Ακουμπάμε σφιχτά ένα μεγαλύτερο πιάτο στο χείλος του τηγανιού και με γρήγορη κίνηση αναποδογυρίζουμε το τηγάνι πάνω στο πιάτο.
  9. Σερβίρουμε την τάρτα (ιδανικά χλιαρή), συνοδεύοντάς τη με γιαούρτι ή παγωτό.

Πηγή: Γαστρονόμος

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT