Ριζότο ρόδινο με σκοπελίτικα δαμάσκηνα, φυστίκια Αιγίνης και λούζα Μυκόνου

Ριζότο ρόδινο με σκοπελίτικα δαμάσκηνα, φυστίκια Αιγίνης και λούζα Μυκόνου

Πλούσιο, καλοχυλωμένο, αρωματικό και βουτυρένιο ριζότο για το τραπέζι της γιορτής και όχι μόνο. Όλη η Ελλάδα σε ένα… ιταλικό πιάτο απίστευτης νοστιμιάς!

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υλικά

Μερίδες: 4

  • 3 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό ή λάδι
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 280-300 γρ. ρύζι Καρολίνα Σερρών
  • 5 φλιτζ. τσαγιού ζωμός κότας, ζεστός
  • 1 φλιτζ. τσαγιού κυβάκια από καρότο
  • 1 φλιτζ. τσαγιού χυμός ροδιού (προτιμάμε φρεσκοστυμμένο, από περίπου 3 ρόδια)
  • 1/3 φλιτζ. τσαγιού φυστίκια Αιγίνης ψίχα, ανάλατα, ελαφρώς καβουρδισμένα στον φούρνο και κοπανισμένα
  • 80 γρ. λεπτές φέτες λούζα Μυκόνου, σε λεπτές μικρές λωρίδες (ή προσούτο, με διαφορετικό αποτέλεσμα)
  • 1/4 φλιτζ. τσαγιού τριμμένη παρμεζάνα
  • 3/4 φλιτζ. τσαγιού κυβάκια από ξερά δαμάσκηνα, προτιμότερο Σκοπέλου (σε καλά ξηροκαρπάδικα)
  • ξύσμα από λάιμ ή λεμόνι
  • τα φύλλα από 3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
  • σπόροι ροδιού, για το σερβίρισμα
  • 1/4 φλιτζ. τσαγιού γαλοτύρι ή κατίκι
  • ελάχιστο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  • Για να φτιάξουμε ριζότο με καρολίνα Σερρών, σκοπελίτικα δαμάσκηνα, φιστίκια Αιγίνης και λούζα Μυκόνου, ξεκινάμε λιώνοντας το βούτυρο σε μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 4-5 λεπτά.
  • Ρίχνουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να λαδωθούν καλά οι κόκκοι του.
  • Δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά και ρίχνουμε 1 φλιτζ. τσαγιού ζωμό. Μαγειρεύουμε μέχρι να τον απορροφήσει εντελώς το ρύζι, ανακατεύοντας πολύ συχνά.
  • Συνεχίζουμε, προσθέτοντας ζωμό σε δόσεις όσο μία κουτάλα της σούπας, φροντί- ζοντας να απορροφηθεί πλήρως κάθε δόση πριν προσθέσουμε την επόμενη.
  • Μόλις ρίξουμε περίπου τον μισό ζωμό, προσθέτουμε τα καρότα και τον χυμό ροδιού, τον οποίο περιμένουμε να απορροφήσει το ρύζι, σαν να ήταν δόση ζωμού.
  • Συνεχίζουμε να ρίχνουμε τον υπόλοιπο ζωμό, μέχρι το ριζότο να μαγειρευτεί, να μελώσει (η όλη διαδικασία θα διαρκέσει περίπου 20-25 λεπτά).
  • Αποσύρουμε, προσθέτουμε τα μισά φυστίκια, τη μισή λούζα, όλη την παρμεζάνα, τα δαμάσκηνα, το ξύσμα, το θυμάρι, πιπέρι, προαιρετικά λίγο αλάτι και ανακατεύουμε.
  • Σκεπάζουμε το σκεύος και αφήνουμε το φαγητό στην άκρη για 5 λεπτά, για να ενωθούν τα αρώματα και να ζεσταθούν όλα τα υλικά.
  • Ξεσκεπάζουμε, ρίχνουμε το αλοιφώδες τυρί και ανακατεύουμε να απλωθεί σε όλο το φαγητό.
  • Μοιράζουμε σε πιάτα και πασπαλίζουμε τις μερίδες με τα υπόλοιπα φυστίκια, λούζα, σπόρους ροδιού και, αν θέλουμε, με λίγο καυτερό μπούκοβο. 

Διαβάστε περισσότερα στο gastronomos.gr

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT