Tο cougnou ή cougnolle στα γαλλικά και Volloarde στα φλαμανδικά είναι ένα γιορτινό γλυκό που συνηθίζουν να φτιάχνουν στο Βέλγιο, κυρίως στις Βρυξέλλες, αλλά και στη βόρεια Γαλλία (coquille de Noël). Η ζύμη του μοιάζει με του γαλλικού μπριός, αλλά περιέχει λιγότερο βούτυρο και αυγά και συνήθως η επιφάνειά του στολίζεται με διακοσμητική ζάχαρη. Το τσουρέκι αυτό έχει το σχήμα φασκιωμένου βρέφους, γι’ αυτό και συχνά το λένε «Ψωμί του Χριστού» ή «Μικρός Χριστός». Υπάρχουν μάλιστα ειδικές φόρμες με το ανάλογο σχήμα, το φτιάχνουν όμως και πιο απλά, πλάθοντας με τη ζύμη τρεις μπάλες: μία μεγάλη και μακρουλή και δύο μικρότερες, που τις κολλάνε στις δύο άκρες της μακρουλής, δίνοντας τελικά στο ψωμί το επιθυμητό σχήμα. Είναι ιδιαίτερα νόστιμο και αγαπητό γλύκισμα και η παρασκευή του δεν περιορίζεται μόνο τις ημέρες των γιορτών: το φτιάχνουν όλο τον χειμώνα!
Υλικά
Τεμάχια: για 4 τσουρέκια
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε cougnou, ξεκινάμε ανακατεύοντας σε ένα μπολ το μισό γάλα με τη μαγιά και 1 κουταλάκι από τη ζάχαρη, μέχρι να διαλυθεί καλά η μαγιά. Αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά, μέχρι να δημιουργηθούν φουσκαλίτσες στην επιφάνεια.
- Στον κάδο του μίξερ αδειάζουμε το μείγμα της μαγιάς μαζί με τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τις σταγόνες σοκολάτας.
- Ανακατεύουμε με τον γάντζο του μίξερ για 10 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να γίνει ένα ζυμαράκι υγρό και ελαστικό.
- Αμέσως μετά προσθέτουμε τις σταγόνες σοκολάτας και ανακατεύουμε για 1 λεπτό ακόμα.
- Λαδώνουμε ένα μεγάλο μπολ, τοποθετούμε μέσα το ζυμάρι, το καλύπτουμε χαλαρά με μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ίσα κομμάτια και έπειτα κάθε κομμάτι στα 3 (ένα πιο μεγάλο και δύο πιο μικρά).
- Πλάθουμε τα μεγαλύτερα κομμάτια λίγο μακρουλά και τα μικρά σε σχήμα μπαλίτσας. Έπειτα κολλάμε από δύο μπαλίτσες στις δύο άκρες των μακρουλών κομματιών (έτσι τα τσουρεκάκια θα θυμίζουν φασκιωμένο μωρό).
- Τοποθετούμε τα τσουρεκάκια σε ένα ταψί καλυμμένο με αντικολλητικό χαρτί, τα σκεπάζουμε χαλαρά με μεμβράνη και τα αφήνουμε για άλλη μισή ώρα να ξεκουραστούν.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις πάνω κάτω.
- Χτυπάμε ελαφρώς το αυγό για το άλειμμα και με ένα πινέλο περνάμε πολύ απαλά τα ζυμαράκια, προσέχοντας να μην τρυπήσουν και «κάτσουν».
- Ψήνουμε για περίπου 20-22 λεπτά.
Πηγή: Γαστρονόμος