Με τα κεφάλια και τα κελύφη από τις γαρίδες φτιάχνουμε τον ζωμό-βάση της σούπας. Την ψίχα τους την σοτάρουμε στο τέλος και την σερβίρουμε στο πλάι του μπολ, περασμένη σε σουβλάκια. Η ξινόκρεμα και το αυγοτάραχο δίνουν επιπλέον βάθος στη γαριδόσουπα.
Υλικά
Μερίδες: 6
- 700 γρ. γαρίδες φρέσκες ή κατεψυγμένες, καθαρισμένες (κρατάμε στην άκρη τα κεφάλια και τα κελύφη για τον ζωμό)
- 2 μεγάλα καρότα, σε ροδέλες
- 2 πατάτες, σε μικρούς κύβους
- 1/4 κουτ. γλυκού κρόκος Κοζάνης, σε σκόνη
- 1 κλωνάρι σέλερι, ψιλοκομμένο
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
- 100 ml μπράντι
- 40 ml χυμός λεμονιού
- 1/2 κουτ. σούπας εστραγκόν ξερό, τριμμένο
- 1 κουτ. σούπας θυμάρι ξερό
- 80 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα
- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό
- 150 ml ξινόκρεμα
- 20 γρ. αυγοτάραχο, τρίμμα (είναι οικονομικότερο από τα μπαστούνια και πωλείται σε βαζάκι σε παντοπωλεία)
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τη γαριδόσουπα με θυμάρι και αυγοτάραχο, ξεκινάμε αλατοπιπερώνοντας τις γαρίδες. Τις περιχύνουμε με 1 κουτ. σούπας από τον χυμό λεμονιού και 1 κουτ. σούπας από το λάδι και τις αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.
- Ζεσταίνουμε 4 κουτ. σούπας από το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κεφάλια και τα κελύφη για 2-3 λεπτά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα.
- Ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το σέλερι, τον πελτέ, τον κρόκο και το μισό καρότο και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά ακόμη.
- Περιχύνουμε με το μπράντι, αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε 3 λίτρα νερό, το θυμάρι, το εστραγκόν και αλατοπίπερο, και βράζουμε για 30-35 λεπτά.
- Σουρώνουμε τον ζωμό σε ένα σκεύος και πιέζουμε με κουτάλα τα στερεά υλικά στο σουρωτήρι, ώστε να πάρουμε το μέγιστο της γεύσης τους.
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τις πατάτες με το υπόλοιπο καρότο για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Ρίχνουμε τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού, αλατοπίπερο και τον ζωμό, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 25-30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
- Πολτοποιούμε τη σούπα με ραβδομπλέντερ ή την αδειάζουμε στον κάδο του πολυκόφτη που διαθέτουμε και τη χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία, κρεμώδης σούπα.
Σερβίρισμα
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τις γαρίδες για 1/2 λεπτό από κάθε πλευρά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα (χρόνος αρκετός για να γίνουν οι γαρίδες. Αν τις μαγειρέψουμε περισσότερο, θα αποκτήσουν λαστιχωτή υφή).
- Πασπαλίζουμε με το θυμάρι και αλατοπίπερο και τις περνάμε σε 6 καλαμάκια, μοιράζοντάς τες ισόποσα.
- Σερβίρουμε τη σούπα σε βαθιά μπολ, ρίχνουμε στο καθένα από 1 κουτ. σούπας ξινόκρεμα και λίγο αυγοτάραχο.
- Στερεώνουμε τα σουβλάκια στα μπολ και σερβίρουμε.
Πηγή: Γαστρονόμος