Σούπα με γαρίδες, θυμάρι και αυγοτάραχο

Σούπα με γαρίδες, θυμάρι και αυγοτάραχο

Πλούσια σε αρώματα, βελουτέ σούπα με γαρίδες, θυμάρι και αυγοτάραχο. Σερβίρουμε ως πρώτο πιάτο σε γιορτινά τραπέζια, αλλά και ως κυρίως, με φέτες φρυγανισμένου ψωμιού, για ελαφρύ βραδινό

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τα κεφάλια και τα κελύφη από τις γαρίδες φτιάχνουμε τον ζωμό-βάση της σούπας. Την ψίχα τους την σοτάρουμε στο τέλος και την σερβίρουμε στο πλάι του μπολ, περασμένη σε σουβλάκια. Η ξινόκρεμα και το αυγοτάραχο δίνουν επιπλέον βάθος στη γαριδόσουπα.

Υλικά

Μερίδες: 6

  •  700 γρ. γαρίδες φρέσκες ή κατεψυγμένες, καθαρισμένες (κρατάμε στην άκρη τα κεφάλια και τα κελύφη για τον ζωμό)
  •  2 μεγάλα καρότα, σε ροδέλες
  •  2 πατάτες, σε μικρούς κύβους
  •  1/4 κουτ. γλυκού κρόκος Κοζάνης, σε σκόνη
  •  1 κλωνάρι σέλερι, ψιλοκομμένο
  •  1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
  •  1 σκελίδα σκόρδο
  •  1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
  •  100 ml μπράντι
  •  40 ml χυμός λεμονιού
  •  1/2 κουτ. σούπας εστραγκόν ξερό, τριμμένο
  •  1 κουτ. σούπας θυμάρι ξερό
  •  80 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  •  2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  •  1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό
  •  150 ml ξινόκρεμα
  •  20 γρ. αυγοτάραχο, τρίμμα (είναι οικονομικότερο από τα μπαστούνια και πωλείται σε βαζάκι σε παντοπωλεία)

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τη γαριδόσουπα με θυμάρι και αυγοτάραχο, ξεκινάμε αλατοπιπερώνοντας τις γαρίδες. Τις περιχύνουμε με 1 κουτ. σούπας από τον χυμό λεμονιού και 1 κουτ. σούπας από το λάδι και τις αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.
  2. Ζεσταίνουμε 4 κουτ. σούπας από το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κεφάλια και τα κελύφη για 2-3 λεπτά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα.
  3. Ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το σέλερι, τον πελτέ, τον κρόκο και το μισό καρότο και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά ακόμη.
  4. Περιχύνουμε με το μπράντι, αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε 3 λίτρα νερό, το θυμάρι, το εστραγκόν και αλατοπίπερο, και βράζουμε για 30-35 λεπτά.
  5. Σουρώνουμε τον ζωμό σε ένα σκεύος και πιέζουμε με κουτάλα τα στερεά υλικά στο σουρωτήρι, ώστε να πάρουμε το μέγιστο της γεύσης τους.
  6. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τις πατάτες με το υπόλοιπο καρότο για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  7. Ρίχνουμε τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού, αλατοπίπερο και τον ζωμό, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για 25-30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
  8. Πολτοποιούμε τη σούπα με ραβδομπλέντερ ή την αδειάζουμε στον κάδο του πολυκόφτη που διαθέτουμε και τη χτυπάμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία, κρεμώδης σούπα.

Σερβίρισμα

  1. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τις γαρίδες για 1/2 λεπτό από κάθε πλευρά, μέχρι να αλλάξουν χρώμα (χρόνος αρκετός για να γίνουν οι γαρίδες. Αν τις μαγειρέψουμε περισσότερο, θα αποκτήσουν λαστιχωτή υφή).
  2. Πασπαλίζουμε με το θυμάρι και αλατοπίπερο και τις περνάμε σε 6 καλαμάκια, μοιράζοντάς τες ισόποσα.
  3. Σερβίρουμε τη σούπα σε βαθιά μπολ, ρίχνουμε στο καθένα από 1 κουτ. σούπας ξινόκρεμα και λίγο αυγοτάραχο.
  4. Στερεώνουμε τα σουβλάκια στα μπολ και σερβίρουμε.

Πηγή: Γαστρονόμος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT