Ένα εξαίσιο χοιρινό μπούτι για το γιορτινό ή το κυριακάτικο τραπέζι που μαρινάρεται για ένα βράδυ και όταν ψήνεται γίνεται μαλακό και πεντανόστιμο, θα σας ξαφνιάσει το πόσο πολύ ταιριάζει με τα αχλάδια.
Υλικά
Μερίδες: 6-8
- 1 μικρό χοιρινό μπούτι χωρίς το κόκαλο και την πέτσα, γύρω στα 2 1⁄2 κιλά
- 3 κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
- 5 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες (για το μαρινάρισμα) + 2 σκελίδες, λιωμένες (για το άλειμμα)
- 30 ml ελαιόλαδο
- 500 ml γλυκό Μοσχάτο Λήμνου 1 λίτρο ξηρό Μοσχάτο
- 150 ml χυμός λεμονιού
- 1 φλιτζ. τσαγιού φύλλα βασιλικού ή δυόσμου, ψιλοκομμένα
- 200 γρ. κυδωνόπαστο (βρίσκουμε σε ορισμένα μπακάλικα. Εναλλακτικά, βάζουμε μαρμελάδα κυδώνι)
- 2 κουτ. σούπας ξίδι από ρόδι (ξίδι με ιδιαίτερο, φρουτώδες άρωμα – σε ορισμένα μπακάλικα) ή βαλσαμικό (με διαφορετικό αποτέλεσμα)
- 2 κουτ. σούπας φρέσκο φασκόμηλο, ψιλοκομμένο (σε ορισμένα σούπερ μάρκετ – εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε δεντρολίβανο)
- 200 ml σιρόπι σφενδάμου (το βρίσκουμε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ)
- 3 – 4 σφιχτά αχλάδια Fetel (μεγάλα κιτρινωπά αχλάδια, με ρόδινες ανταύγειες), καθαρισμένα, σε λεπτές φέτες στο μαντολίνο (ή με κοφτερό μαχαίρι)
- αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε χοιρινό μπούτι στο φούρνο «καλυμμένο» με αχλάδια, ξεκινάμε σοτάροντας σε ένα τηγάνι στο λάδι το σκόρδο και το κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά για περίπου 10 λεπτά.
- Αδειάζουμε σε μια μεγάλη, βαθιά γάστρα ή ένα βαθύ ταψί και προσθέτουμε τα 2 κρασιά, το χυμό λεμονιού και το βασιλικό.
- Βάζουμε το χοιρινό, γυρίζουμε να καλυφθεί καλά, σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για 1 βράδυ (8 – 10 ώρες).
- Γυρίζουμε το μπούτι όσο πιο συχνά μπορούμε, για να μαριναριστεί ομοιόμορφα. Την επομένη, αφαιρούμε τη μεμβράνη και «αλείφουμε» καλά το κρέας με το λιωμένο σκόρδο και το φασκόμηλο.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° C. Αλατοπιπερώνουμε το γουρουνόπουλο και το ψήνουμε για περίπου 1 1⁄2 ώρα.
- Εν τω μεταξύ, χτυπάμε στο μούλτι το κυδωνόπαστο με το ξίδι ροδιού, μέχρι να γίνει ένα πηχτό υγρό σαν γλάσο.
- Ξεφουρνίζουμε για λίγο το κρέας και με ένα πινέλο απλώνουμε το γλάσο πάνω στο μπούτι και κολλάμε πάνω του τις φέτες αχλαδιού. Πάνω από το αχλάδι αλείφουμε το σιρόπι σφενδάμου.
- Ψήνουμε για άλλα 40 λεπτά περίπου, μέχρι το μπούτι να ροδίσει και να γίνει στο εσωτερικό του (μπήγουμε το θερμόμετρο σε ένα σημείο με μπόλικο ψαχνό. Είναι έτοιμο στους 67° C. Αν δεν έχουμε, τρυπάμε με ένα καλαμάκι το κρέας – αν βγει ροζέ υγρό, θέλει λίγο ψήσιμο ακόμα. Θέλει προσοχή γιατί το χοιρινό τρώγεται καλοψημένο).
- Σερβίρουμε το χοιρινό μπούτι με μουστάρδα.
Πηγή: Γαστρονόμος