Ορνιθα γεμιστή με ξερά φρούτα και τραχανά

Ορνιθα γεμιστή με ξερά φρούτα και τραχανά

Η ζουμερή κότα, γεμιστή με ξερά φρούτα, τραχανά και τριμμένο κυδώνι θα είναι το επίκεντρο κάθε γιορτινού τραπεζιού

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ξερά δαμάσκηνα, βερίκοκα, σταφίδες αλλά και τριμμένο κυδώνι εμπλουτίζουμε τον τραχανά που γίνεται εξαιρετική γέμιστη για την γιορτινή, ψητή κότα.

20′ προετοιμασία, 2 ώρες και 30′ ψήσιμο, Σύνολο: 2 ώρες και 50′

Υλικά

Μερίδες: 6-8

Για τη γέμιση

Για το άλειμμα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε την όρνιθα γεμιστή με ξερά φρούτα και τραχανά, ξεκινάμε με το άλλειμα ανακατεύοντας σε μπολ τα υλικά.

Γέμιση

  1. Βράζουμε τον τραχανά σε 200 ml νερό για περίπου 5-6 λεπτά, να μισομαλακώσει και να απορροφήσει τα υγρά. Αν έχουν μείνει λίγα υγρά, τα στραγγίζουμε.
  2. Ανακατεύουμε σε μπολ τα ξερά φρούτα, το κυδώνι, το κρεμμύδι και προσθέτουμε τον τραχανά, αλατοπίπερο και 3 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο.
  3. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε αλατοπίπερο, το τζίντζερ και το φασκόμηλο.
  4. Ρίχνουμε στο μείγμα της γέμισης λίγο από το μείγμα με το φασκόμηλο και ανακατεύουμε.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C, βάζουμε μια σχάρα μέσα στο ταψί του φούρνου και ρίχνουμε 1/2 φλιτζ. νερό.
  6. Γεμίζουμε την κοιλιά της κότας με το μείγμα της γέμισης και κλείνουμε, αν θέλουμε, το άνοιγμα με οδοντογλυφίδες.
  7. Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο μείγμα φασκόμηλου και αλείφουμε εξωτερικά με το υπόλοιπο λάδι.
  8. Βάζουμε την όρνιθα στη σχάρα του ταψιού και ψήνουμε για 40-45 λεπτά.
  9. Χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 170°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 1 1⁄2 ώρα λεπτά ακόμη, αλείφοντας τακτικά την όρνιθα με το μείγμα, μέχρι να ροδίσει και να γίνει.

Πηγή: gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT