Βασιλόπιτα σαν τούρτα με μπαχαρικά και κρέμα τυριού

Βασιλόπιτα σαν τούρτα με μπαχαρικά και κρέμα τυριού

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέτοια απίθανη, μοσχοβολιστή βασιλόπιτα δεν θα τη φτιάχνουμε μονάχα τις ημέρες των γιορτών, αλλά όλο τον χειμώνα!

55′ προετοιμασία
40′ ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 35′

Υλικά

Κομμάτια: 14

Κέικ
  1 1⁄2 κούπα ζάχαρη
  1 κούπα νερό
  1 κούπα σταφίδες, ψιλοκομμένες
  3/4 κούπας βούτυρο, κομμένο σε κύβους + λίγο για τις φόρμες
  1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
  1/2 κουτ. γλυκού μπαχάρι, τριμμένο
  1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο, τριμμένο
  1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  4 μεγάλα αυγά, χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια, σε θερμοκρασία δωματίου
  1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για τις φόρμες
  2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  1/4 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  3/4 κούπας ψιλοκομμένα καρύδια

Κρέμα τυριού
  1 συσκευασία (300 γρ.) τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
  1/4 κούπας βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  1 πρέζα αλάτι
  1 κούπα ζάχαρη άχνη
  1 χούφτα ψιλοκομμένα καρύδια, προαιρετικά

Για τη διακόσμηση
  καρύδια, ξυλάκια κανέλας
  φρέσκα φύλλα δάφνης
  κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο, ζάχαρη άχνη

Διαδικασία

Για το κέικ

Για τη βασιλόπιτα σαν τούρτα με μπαχαρικά και κρέμα τυριού ξεκινάμε και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε 2 φόρμες διαμέτρου 20-22 εκ. (ή δύο τσέρκια που θα κλείσουμε στο κάτω μέρος με αλουμινόχαρτο).
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, τις σταφίδες, το βούτυρο και τα μπαχαρικά.
Τοποθετούμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να ζεσταθεί το μείγμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Χτυπάμε τους κρόκους στο μίξερ μέχρι να αφρατέψουν καλά.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και τη σόδα.
Αδειάζουμε το μείγμα αυτό σιγά σιγά στους χτυπημένους κρόκους και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Προσθέτουμε και τα καρύδια.
Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ τα ασπράδια μέχρι να γίνει μια μαρέγκα που σχηματίζει μαλακές κορυφές.
Στη συνέχεια «διπλώνουμε» τη μαρέγκα προσεκτικά μέσα στο μείγμα του κέικ, δηλαδή την ενσωματώνουμε σε δόσεις ανακατεύοντας με απαλές κυκλικές κινήσεις από πάνω προς τα κάτω, με μια σπάτουλα σιλικόνης.
Χωρίζουμε στα δύο το μείγμα και το αδειάζουμε στις προετοιμασμένες φόρμες.
Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 35- 40 λεπτά και δοκιμάζουμε με μια οδοντογλυφίδα: τρυπάμε ένα κέικ στο κέντρο και αν βγει λερωμένη με ζύμη, ψήνουμε λίγο ακόμα.
Αφήνουμε τα κέικ να κρυώσουν για 10 λεπτά πριν τα βγάλουμε από τα τσέρκια και έπειτα τα αφήνουμε σε συρμάτινες σχάρες, για να κρυώσουν εντελώς.

Για την κρέμα τυριού

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε το τυρί κρέμα και το βούτυρο μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε τη βανίλια και το αλάτι και έπειτα ρίχνουμε τη ζάχαρη άχνη και χτυπάμε λίγο ακόμα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Αν θέλουμε, προσθέτουμε και τα καρύδια.

Για την συναρμολόγηση

Τοποθετούμε το ένα κέικ πάνω σε μια πιατέλα, απλώνουμε πάνω του περίπου τη μισή κρέμα και σκεπάζουμε με το δεύτερο κέικ.
Το καλύπτουμε με την υπόλοιπη κρέμα.
Αν θέλουμε, γαρνίρουμε με καρύδια, ξυλάκια κανέλας, φρέσκα φύλλα δάφνης, φρέσκα κλωνάρια δεντρολίβανου και ζάχαρη άχνη.
Διατηρούμε στο ψυγείο.

Πηγή: Γαστρονόμος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT