Quiche με ζαμπόν, αρωματισμένη με καρδάμωμο

Quiche με ζαμπόν, αρωματισμένη με καρδάμωμο

Μια κλασική συνταγή για quiche της γαλλικής σχολής με χοιρινό μπούτι και κρέμα γάλακτος, που με την προσθήκη κάρδαμου παίρνει μια ιδιαίτερη νοστιμιά

51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια κλασική συνταγή της γαλλικής κουζίνας που άρεσε πολύ στην οικογένεια των Μπενάκηδων. Η προσθήκη του καρδάμωμου, στον οποίο γίνονται αναφορές στο βιβλίο της Π. Δέλτα Παραμύθι χωρίς όνομα, είναι μια μικρή πονηριά της σεφ Νένας Ισμυρνόγλου.

Υλικά

Μερίδες: για ταρτιέρα 26-28 εκ., για 8 μερίδες

Για τη βάση:

  • 160 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο επιπλέον για το άνοιγμα της ζύμης
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 120 γρ. βούτυρο αγελάδας, κρύο από το ψυγείο, σε κύβους 1 εκ. + λίγο ακόμη, μαλακωμένο, για την ταρτιέρα
  • 3-4 κουτ. σούπας πολύ κρύο νερό

Για τη γέμιση

  • 225 γρ. χοιρινό ζαμπόν μπούτι καλής ποιότητας (σε ενιαίο κομμάτι), κομμένο σε κυβάκια
  • 5 γρ. βούτυρο αγελάδας
  • 3 αυγά μεσαίου μεγέθους
  • 250 ml κρέμα γάλακτος
  • 100 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
  • 1/4 κουτ. γλυκού καρδάμωμο, τριμμένο
  • 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο σχοινόπρασο
  • 120 γρ. γραβιέρα, κατά προτίμηση νιώτικη, τριμμένο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

  • 100 γρ. φρέσκα σμέουρα (σε ντελί και σε καλά παντοπωλεία και μανάβικα)
  • μερικές σταγόνες ελαιόλαδο και βαλσαμικό ξίδι
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT