Μια κλασική συνταγή της γαλλικής κουζίνας που άρεσε πολύ στην οικογένεια των Μπενάκηδων. Η προσθήκη του καρδάμωμου, στον οποίο γίνονται αναφορές στο βιβλίο της Π. Δέλτα Παραμύθι χωρίς όνομα, είναι μια μικρή πονηριά της σεφ Νένας Ισμυρνόγλου.
Υλικά
Μερίδες: για ταρτιέρα 26-28 εκ., για 8 μερίδες
Για τη βάση:
- 160 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο επιπλέον για το άνοιγμα της ζύμης
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 120 γρ. βούτυρο αγελάδας, κρύο από το ψυγείο, σε κύβους 1 εκ. + λίγο ακόμη, μαλακωμένο, για την ταρτιέρα
- 3-4 κουτ. σούπας πολύ κρύο νερό
Για τη γέμιση
- 225 γρ. χοιρινό ζαμπόν μπούτι καλής ποιότητας (σε ενιαίο κομμάτι), κομμένο σε κυβάκια
- 5 γρ. βούτυρο αγελάδας
- 3 αυγά μεσαίου μεγέθους
- 250 ml κρέμα γάλακτος
- 100 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
- 1/4 κουτ. γλυκού καρδάμωμο, τριμμένο
- 1 κουτ. σούπας ψιλοκομμένο σχοινόπρασο
- 120 γρ. γραβιέρα, κατά προτίμηση νιώτικη, τριμμένο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
- 100 γρ. φρέσκα σμέουρα (σε ντελί και σε καλά παντοπωλεία και μανάβικα)
- μερικές σταγόνες ελαιόλαδο και βαλσαμικό ξίδι