Υλικά
- Μερίδες: για ταρτιέρα 22 εκ.
- 1 έτοιμο φύλλο σφολιάτας ή κουρού
- 90 γρ. μπέικον, σε ψιλά καρέ
- 2 ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
- 1 μέτριο κυδώνι, καθαρισμένο και χοντροτριμμένο
- 3 αυγά
- 180 ml κρέμα γάλακτος
- 80 γρ. γραβιέρα Νάξου, τριμμένη
- 1/2 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο
- 60 γρ. κουκουνάρια
- 30 ml ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το σκεύος
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το λάδι και σοτάρουμε το μπέικον με τα κρεμμύδια, το κυδώνι και αλατοπίπερο για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Ρίχνουμε 1 – 2 κουτ. σούπας νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για άλλα 8 – 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν κάπως τα υλικά.
- Αποσύρουμε.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C και λαδώνουμε την ταρτιέρα.
- Απλώνουμε τη ζύμη, καλύπτοντας τον πυθμένα και τα τοιχώματα.
- Κόβουμε όση ζύμη εξέχει και την τρυπάμε σε πολλά σημεία με ένα πιρούνι.
- Καλύπτουμε τη ζύμη με λαδόκολλα και από πάνω βάζουμε φασόλια ή ρύζι (ωμά) – για να μη φουσκώσει η βάση στο ψήσιμο.
- Ψήνουμε για 15 λεπτά σε χαμηλό ράφι.
- Ξεφουρνίζουμε, τυλίγουμε προσεκτικά τη λαδόκολλα με τα όσπρια ή το ρύζι και τα πετάμε.
- Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180° C.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά με την κρέμα γάλακτος, αλατοπίπερο και το τυρί μέχρι να αναμειχθούν.
- Αδειάζουμε το μείγμα των κρεμμυδιών στην ψημένη σφολιάτα, περιχύνουμε με το μείγμα των αυγών και σκορπίζουμε ομοιόμορφα το κουκουνάρι.
- Ψήνουμε σε χαμηλό ράφι για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να σφίξει η γέμιση.
- Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να σταθεί λίγο και σερβίρουμε.
Διαβάστε περισσότερα στο gastronomos.gr