Σμυρναίικα καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι, σταφίδες και κουκουνάρια

Σμυρναίικα καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι, σταφίδες και κουκουνάρια

Πεντανόστιμο, παραδοσιακό φαγητό της Σμύρνης και των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υλικά

Τεμάχια: 6 καλαμάρια

  • 6 καλαμάρια περίπου 200 γρ. το καθένα, φρέσκα ή κατεψυγμένα, καθαρισμένα
  • 6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 120 γρ. ρύζι για πιλάφι (parboiled, αν μας αρέσει η γέμιση σπυρωτή, ή Καρολίνα, αν μας αρέσει χυλωμένη, μελάτη)
  • 150 ml λευκό, ξηρό κρασί
  • 100 γρ. κουκουνάρια καβουρδισμένα σε αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς λιπαρή ουσία, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα
  • 50 γρ. σταφίδες μαύρες, μουλιασμένες σε μαύρο ρούμι ή κονιάκ για περίπου 30 ́ (ή σε νερό)
  • 1 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος (χωρίς τα χοντρά κοτσάνια)
  • 1 ματσάκι μάραθος, ψιλοκομμένος (την άνοιξη οπότε είναι στα καλύτερά του) ή 1 γεμάτο κουτ. γλυκού μαραθόσποροι, κοπανισμένοι σε σκόνη
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία 

  1. Για να φτιάξουμε καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι, σταφίδες και κουκουνάρια, αρχικά ζεσταίνουμε, σε ένα φαρδύ σκεύος. το λάδι σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια απαλά, για περίπου 10 λεπτά.
  2. Προσθέτουμε το ρύζι, το μισό κρασί (75 ml) και περίπου 100 ml νερό.
  3. Δυναμώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και μαγειρεύουμε μέχρι να πιει το ρύζι τα υγρά του. Τα τελευταία 2 – 3 λεπτά προσθέτουμε τις σταφίδες.
  4. Αποσύρουμε και προσθέτουμε τα μυρωδικά, τα κουκουνάρια και αλατοπίπερο.
  5. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει και μετά γεμίζουμε τα καλαμάρια κατά τα 3/4 (για να έχει χώρο το ρύζι να φουσκώσει).
  6. Κλείνουμε το άνοιγμα με τα πλοκάμια και στερεώνουμε και τα δύο με οδοντογλυφίδα.
  7. Βάζουμε τα καλαμάρια σε μια πλατιά και ρηχή κατσαρόλα.
  8. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι, το υπόλοιπο κρασί και νερό μόλις να τα σκεπάζει, αλατοπιπερώνουμε (με μέτρο το αλάτι, γιατί όταν δέσει η σάλτσα, θα γίνει αρκετά αλμυρή).
  9. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για περίπου 45 – 50 λεπτά ή μέχρι να γίνουν τα καλαμαράκια και να μαγειρευτεί και η γέμιση.
  10. Βγάζουμε τα καλαμάρια και βράζουμε τη σάλτσα μέχρι να δέσει και να γίνει σαν «σιρόπι».
  11. Σερβίρουμε, τα καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι, σταφίδες και κουκουνάρια, χλιαρά ή σε θερμοκρασία δωματίου με τη λιγοστή σάλτσα τους, λίγο ωμό ελαιόλαδο και λεμόνι (αν θέλουμε).
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT