Γαλατένια ρολάκια – Panini al latte

Αφράτα και ελαφρώς βουτυράτα, τα ψωμάκια αυτά θα βγουν στο γιορτινό τραπέζι μαζί με λίγο ελαιόλαδο ή φρέσκο βούτυρο, για το καλωσόρισμα. Ωραία ιδέα και για το πρωινό, κομμένα στη μέση και αλειμμένα με βούτυρο, μέλι ή μαρμελάδα

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υλικά

Τεμάχια: 12

  • 350 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 12 γρ. νωπή μαγιά
  • 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 160 ml χλιαρό γάλα (φρέσκο, πλήρες)
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 αυγό χτυπημένο ελαφρά με ένα πιρούνι
  • 50 γρ. βούτυρο αγελάδος, μαλακωμένο (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 1 κρόκος αυγού ανακατεμένος με 1 κουτ. σούπας γάλα (για το άλειμμα)
  • σουσάμι, μαυροκούκι, ηλιόσποροι (προαιρετικά, για το πασπάλισμα)

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τα γαλατένια ρολάκια, ξεκινάμε διαλύοντας σε ένα μπολ τη νωπή μαγιά και τη ζάχαρη στο χλιαρό γάλα.
  2. Σε άλλο μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι. Προσθέτουμε το βούτυρο και το αυγό και ανακατεύουμε με το χέρι μας να αναμειχθούν.
  3. Ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια ελαστική ζύμη. Πλάθουμε σε μπάλα, καλύπτουμε με μεμβράνη και πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 1⁄2 ώρα, μέχρι να φουσκώσει και σχεδόν να διπλασιαστεί σε όγκο.
  4. Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
  5. Ξαναζυμώνουμε ελαφρά τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε 12 ίσα μέρη. Πλάθουμε το καθένα σε χοντρό μπαστουνάκι και το τυλίγουμε σαν σαλιγκάρι.
  6. Τα τακτοποιούμε στη λαμαρίνα σε απόσταση το ένα από το άλλο, καλύπτουμε με πετσέτες και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ξεκουραστούν και να φουσκώσουν ελαφρώς, για 30 λεπτά.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C, στη λειτουργία του αέρα. Αλείφουμε τα ψωμάκια με το μείγμα κρόκου και γάλακτος, τα πασπαλίζουμε αν θέλουμε με τους σπόρους της αρεσκείας μας και ψήνουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν.

Διαβάσατε περισσότερα στο gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT