Υλικά
Τεμάχια: 12
- 350 γρ. αλεύρι σκληρό
- 12 γρ. νωπή μαγιά
- 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
- 160 ml χλιαρό γάλα (φρέσκο, πλήρες)
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 αυγό χτυπημένο ελαφρά με ένα πιρούνι
- 50 γρ. βούτυρο αγελάδος, μαλακωμένο (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 1 κρόκος αυγού ανακατεμένος με 1 κουτ. σούπας γάλα (για το άλειμμα)
- σουσάμι, μαυροκούκι, ηλιόσποροι (προαιρετικά, για το πασπάλισμα)
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τα γαλατένια ρολάκια, ξεκινάμε διαλύοντας σε ένα μπολ τη νωπή μαγιά και τη ζάχαρη στο χλιαρό γάλα.
- Σε άλλο μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι. Προσθέτουμε το βούτυρο και το αυγό και ανακατεύουμε με το χέρι μας να αναμειχθούν.
- Ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς και ζυμώνουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια ελαστική ζύμη. Πλάθουμε σε μπάλα, καλύπτουμε με μεμβράνη και πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 1⁄2 ώρα, μέχρι να φουσκώσει και σχεδόν να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
- Ξαναζυμώνουμε ελαφρά τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε 12 ίσα μέρη. Πλάθουμε το καθένα σε χοντρό μπαστουνάκι και το τυλίγουμε σαν σαλιγκάρι.
- Τα τακτοποιούμε στη λαμαρίνα σε απόσταση το ένα από το άλλο, καλύπτουμε με πετσέτες και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ξεκουραστούν και να φουσκώσουν ελαφρώς, για 30 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C, στη λειτουργία του αέρα. Αλείφουμε τα ψωμάκια με το μείγμα κρόκου και γάλακτος, τα πασπαλίζουμε αν θέλουμε με τους σπόρους της αρεσκείας μας και ψήνουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να ροδίσουν.
Διαβάσατε περισσότερα στο gastronomos.gr