20′ προετοιμασία
30′ μαγείρεμα
Σύνολο: 50′
Υλικά
Μερίδες: 4 – 6
Για τα γιουβαρλάκια
Για την σούπα
Για το αυγολέμονο
Διαδικασία
Γιουβαρλάκια
- Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τα γιουβαρλάκια και τα ζυμώνουμε για περίπου 2 – 3 λεπτά με τα χέρια μας, μέχρι να έχουμε ένα εύπλαστο μείγμα.
- Πλάθουμε σε μπαλάκια στο μέγεθος μικρού καρυδιού, και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σούπα
- Σε μια βαθιά κατσαρόλα, βράζουμε τον ζωμό, μαζί με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι σε δυνατή φωτιά, για περίπου 2 – 3 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει.
- Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε τα γιουβαρλάκια και συνεχίζουμε το βράσιμο για περίπου άλλα 15 λεπτά.
- Προσθέτουμε τον τραχανά, ανακατεύουμε προσεχτικά, για να μην διαλύσουμε τα γιουβαρλάκια και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου άλλα 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ο τραχανάς, να «γίνουν» τα γιουβαρλάκια και να χυλώσει ελαφρώς η σούπα. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Αυγολέμονο
- Ξεχωρίζουμε τους κρόκους των αυγών από τα ασπράδια. Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ ή με έναν αυγοδάρτη για περίπου 3 – 4 λεπτά, μέχρι να γίνουν μια σφιχτή μαρέγκα.
- Σε άλλο μπολ, χτυπάμε τους κρόκους με το λεμόνι, για περίπου 1 – 2 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αφρατέψει, να ασπρίσει.
- Το αδειάζουμε στο μπολ με τη μαρέγκα και ανακατεύουμε απαλά, μέχρι να αναμειχθούν.
- Προσθέτουμε σταδιακά, με την κουτάλα της σούπας δόσεις από το ζουμί της σούπας, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, μέχρι να ζεσταθεί καλά το αυγολέμονο.
- Το αδειάζουμε στην κατσαρόλα με τα γιουβαρλάκια και την ανακινούμε απαλά για να απλωθεί παντού το αυγολέμονο και να ενωθεί με το υπόλοιπο ζουμί.
- Αφήνουμε 2 – 3 λεπτά το φαγητό να «ξεκουραστεί» και σερβίρουμε με την συνοδεία μιας λαχανοσαλάτας.
Πηγή: Γαστρονόμος