Δοκιμάστε αυτήν την μυρωδάτη ρεβυθάδα με το πικάντικο κεφαλοτύρι και τις αλμυρούτσικες αντζούγιες και θα μας θυμηθείτε! Αυτόν τον μήνα ο Γαστρονόμος μαγειρεύει τις πιο καταπληκτικές οσπριάδες σε ένα τεύχος-οδηγό για τα όσπρια. Κυκλοφορεί την Κυριακή 14/01 με την Καθημερινή.
30′ προετοιμασία, 2 ώρες μαγείρεμα, 12 ώρες αναμονή, Σύνολο: 14 ώρες και 30′
Υλικά
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε την ρεβυθάδα με κεφαλοτύρι και αντζούγιες ξεπλένουμε τα ρεβύθια, τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε τόσο νερό ώστε να τα καλύπτει κατά 3-4 εκ. και τα αφήνουμε σε δυνατή φωτιά, μέχρι να πάρουν μία βράση.
- Τότε, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε σιγανή προς μέτρια θερμοκρασία, σκεπάζουμε με το καπάκι και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν.
- Αν ενδιάμεσα εξατμιστεί το νερό, συμπληρώνουμε με επιπλέον ζεστό νερό, ώστε πάντα να τα υπερκαλύπτει κατά 2 εκ.
- Όταν είναι έτοιμα, τα σουρώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά (αν τη βάλουμε) για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Προσθέτουμε το σκόρδο, το πράσο, αλάτι και το πιπέρι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλα 1-2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς
- Μετά, βάζουμε την ντομάτα και τον ζωμό, πασπαλίζουμε με το θυμάρι και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για 5-10 λεπτά, μέχρι να πάρουν μία βράση.
- Προσθέτουμε τα βρασμένα ρεβύθια και μαγειρεύουμε για περίπου 30-40 λεπτά, με μισόκλειστο καπάκι, μέχρι η ρεβυθάδα να χυλώσει.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C
- Αδειάζουμε τη ρεβυθάδα σε ένα μέτριο ταψάκι, σκορπίζουμε από πάνω το τυρί, τις αντζούγιες και τα μυρωδικά, και ψήνουμε για 6-7 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το τυρί.
- Ραντίζουμε με φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού και σερβίρουμε.
Πηγή: gastronomos.gr