Προσφούρνια με παστουρμά όπως τα φτιάχνουν στα Καραμανλίδικα του Φάνη

Προσφούρνια με παστουρμά όπως τα φτιάχνουν στα Καραμανλίδικα του Φάνη

Στο μαγαζί της Ερμού τα προσφούρνια ψήνονται σε πετρόχτιστο φούρνο και βγαίνουν ξεροψημένα, με ωραία μαστιχωτή ζύμη. Και στο σπίτι, όμως, βγαίνουν νόστιμα και μυρωδάτα και είναι η ανατολίτικη απάντηση στην ιταλική πίτσα

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο μαγαζί της Ερμού τα προσφούρνια ψήνονται σε πετρόχτιστο φούρνο και βγαίνουν ξεροψημένα, με ωραία μαστιχωτή ζύμη. Και στο σπίτι, όμως, βγαίνουν νόστιμα και μυρωδάτα και είναι η ανατολίτικη απάντηση στην ιταλική πίτσα.

20′ προετοιμασία 10′ ψήσιμο 1 ημέρα αναμονή Σύνολο: 1 ημέρα και 30′

Υλικά

Μερίδες: 5-6

Για τη ζύμη

Για τη σάλτσα

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Για να ετοιμάσουμε τα προσφούρνια με παστουρμά, ξεκινάμε από τη ζύμη και στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλάτι με 100 ml χλιαρό νερό μέχρι να διαλυθεί.
  2. Προσθέτουμε τη μαγιά, ανακατεύουμε με το σύρμα να λιώσει και ρίχνουμε το ελαιόλαδο.
  3. Προσθέτουμε το αλάτι και ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι απλώς να ενωθούν τα υλικά.
  4. Στη συνέχεια προσθέτουμε σταδιακά χλιαρό νερό και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να φτιάξουμε ένα ζυμάρι λείο και μετρίως σφιχτό.
  5. Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 5-6 μπαλάκια με βάρος περίπου 150 γρ. το καθένα και τα αραδιάζουμε σε μεγάλο ταψί, σε απόσταση μεταξύ τους.
  6. Τα σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 24-48 ώρες.

Σάλτσα

  1. Σε μέτρια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα και βράζουμε για 15- 20 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να δέσει ελαφρώς.

Προσφούρνια

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με τις παλάμες μας ή με τον πλάστη το κάθε μπαλάκι ζύμης σε δίσκο με διάμετρο περίπου 15 εκ. (ή σε οβάλ με μήκος 18-20 εκ.).
  3. Με ένα κουτάλι μοιράζουμε στις ζύμες τη σάλτσα ντομάτας, απλώνοντάς την ομοιόμορφα και αφήνοντας ένα κενό περίπου 1 εκ. περιμετρικά.
  4. Στρώνουμε πάνω στη σάλτσα τις φέτες από σουτζούκι και πασπαλίζουμε με τα τριμμένα τυριά.
  5. Στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μεγάλο ταψί και αραδιάζουμε εκεί τα προσφούρνια.
  6. Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 7-10 λεπτά, μέχρι να ροδίζουν οι ζύμες και να λιώσουν τα τυριά.
  7. Ξεφουρνίζουμε, μοιράζουμε στα προσφούρνια τις φέτες παστουρμά και σκορπίζουμε από πάνω την ψιλοκομμένη ντομάτα και τον μαϊντανό.
  8. Σερβίρουμε αμέσως.

Πηγή: gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT