To μπιάνκο του Περικλή Κοσκινά

Με κέφαλο, με καπόνι, με στήρα, το μπιάνκο του Κερκυραίου σεφ άμα το δοκιμάσεις δεν το ξεχνάς. Είναι από εκείνα τα θαυμάσια τοπικά πιάτα που δείχνουν ότι με λίγα και καλά υλικά μπορεί κανείς να κάνει θαύματα.

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μαζί με το μπουρδέτο, είναι από τα πιο εμβληματικά πιάτα της κουζίνας μας», λέει ο Περικλής Κοσκινάς για το μπιάνκο. Το έχει φτιάξει σε πολλά εστιατόρια, το έχει πάρει μαζί του σε πολλούς τόπους, το μαγειρεύει και στην Cookoovaya. «Με τρία υλικά καταφέρνει να σε εντυπωσιάσει. Αρκεί αυτά τα υλικά να είναι ποιοτικά. Το σωστό ψάρι, το σωστό σκόρδο με άρωμα, το καλό λάδι. Αλλιώς θα σε προδώσει, δεν μπορεί να κρυφτεί», συμπληρώνει ο Κερκυραίος σεφ.

30′ προετοιμασία
45′ μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 15′

Υλικά

Μερίδες: 4

1 ολόκληρο ψάρι περίπου 1.500 γρ., όπως κέφαλος, καπόνι, στήρα, μπακαλιάρος, καθαρισμένο από λέπια και εντόσθια
  10 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες (οι 5 κομμένες σε στρογγυλές φέτες πάχους 0,5 εκ. και οι υπόλοιπες 5 κομμένες στη μέση)
  6 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και ολόκληρες
  ο χυμός από 1 λεμόνι
  100 ml ελαιόλαδο
  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Για να ετοιμάσουμε το μπιάνκο αλατοπιπερώνουμε καλά το ψάρι.

Σε μια μεγάλη, φαρδιά κατσαρόλα στρώνουμε στον πάτο της τις πατάτες που κόψαμε σε στρογγυλές φέτες.

Τις αλατοπιπερώνουμε και τις περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.

Τακτοποιούμε πάνω τους το ψάρι και ολόγυρά του βάζουμε τις πατάτες που κόψαμε στη μέση και τις σκελίδες σκόρδου.

Περιχύνουμε με τόσο νερό ώστε να καλύψει τις πατάτες.
Σκεπάζουμε με το καπάκι και βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.

Βγάζουμε το ψάρι και τις πατάτες σε πιατέλα και μαγειρεύουμε τα υγρά που έμειναν στην κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να δέσουν και να χυλώσουν.

Σουρώνουμε τη σάλτσα, ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού και περιχύνουμε το ψάρι με τις πατάτες.

Στο ποτήρι μας : Ασύρτικο ή κρητικό Δαφνί.

Πηγή: Γαστρονόμος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT