Το μενού της εβδομάδας: Από φακές και πρασόρυζο μέχρι γιουβέτσι

Το μενού της εβδομάδας: Από φακές και πρασόρυζο μέχρι γιουβέτσι

Μια ιδέα για κάθε μέρα της εβδομάδας με υλικά της εποχής, σε ένα συνταγολόγιο νόστιμο και ισορροπημένο, που μας βοηθάει να κάνουμε τα πλάνα μας. Από τις 29/1 μέχρι τις 4/2 λέμε να φτιάξουμε τα παρακάτω.

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαγειρεύουμε σπιτικά, επιλέγουμε εποχικές πρώτες ύλες, ψωνίζουμε με πρόγραμμα ώστε να μην υπερβάλλουμε και να μην πετάμε τίποτα. Σε αυτό το πνεύμα, ετοιμάσαμε το εβδομαδιαίο μας συνταγολόγιο, από Δευτέρα έως Κυριακή.  Το ανεβάζουμε την Παρασκευή ώστε να έχετε όλον τον χρόνο να προμηθευτείτε τα υλικά σας, μια που το Σάββατο είναι η ημέρα που κάνουμε οι πιο πολλοί τα ψώνια μας. Ισορροπημένο, περιέχει τις βασικές ομάδες τροφίμων και είναι σύμφωνο με τις επιταγές των διατροφολόγων αλλά και με την παράδοση και τις συνήθειες του ελληνικού νοικοκυριού. Μια φορά την εβδομάδα λοιπόν κόκκινο κρέας, 1 – 2 φορές πουλερικά, 2 – 3 λαχανικά και όσπρια και 1 – 2 φορές ψάρια και θαλασσινά. Ελπίζουμε να τα καταφέραμε και να γίνει ο εβδομαδιαίος οδηγός σας.

Δευτέρα: Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι

Το μενού της εβδομάδας: Από φακές και πρασόρυζο μέχρι γιουβέτσι-1
Φωτογραφία: Digital Minds

Ξεκινάμε την εβδομάδα με ένα λιχούδικο, κλασικό πιάτο που αγαπούν μικροί και μεγάλοι. Xταπόδι σιγομαγειρεμένο με πελτέ ντομάτας, μπαχάρι και πάπρικα και το μακαρονάκι μπλουμ στη σάλτσα για να απορροφήσει όλη τη νοστιμιά.

Τρίτη: Κοτόσουπα με ρύζι, αυγολέμονο

Το μενού της εβδομάδας: Από φακές και πρασόρυζο μέχρι γιουβέτσι-2
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Η σούπα βάλσαμο με κοτόπουλο, ρύζι και το πιο βελούδινο κρεμώδες αυγολέμονο. Ετοιμάστε την, γιατί οι  μετεωρολόγοι προβλέπουν κρύο για την Τρίτη.

Τετάρτη: «Πρασόρυζο» κοκκινιστό με τραχανά

«Πρασόρυζο» κοκκινιστό με τραχανά
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Ξεφεύγουμε λίγο από τα συνηθισμένα και ετοιμάζουμε, εύκολα και γρήγορα, ένα έξοχο λαδερό με πράσα, τραχανά αντί για ρύζι και μπόλικο μυρωδάτο άνηθο.

Πέμπτη: Κοτόπουλο με γλυκοπατάτες στην κατσαρόλα

Κοτόπουλο με γλυκοπατάτες στην κατσαρόλα

Ένα νόστιμο «φαγάκι», όπως το αποκαλούσε η αείμνηστη Εύη Βουτσινά, με μπουτάκια κοτόπουλου, μελωμένες γλυκοπατάτες, καρυκευμένο με κανέλα, μοσχοκάρυδο και κακουλέ.

Παρασκευή: Φακές με μανιτάρια, πελτέ και πάπρικα

Φακές με μανιτάρια, πελτέ και πάπρικα
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Μια αχνιστή σούπα φακής για την ημέρα που παραδοσιακά ετοιμάζουμε όσπρια – αλλά με το κατιτίς της. Μανιτάρια, δεντρολίβανο και πάπρικα για μοναδικό άρωμα και γεύση.

Σάββατο: Ψάρι μαγειρευτό με κουρκουμά, πάπρικα και σαφράν

Ψάρι μαγειρευτό με κουρκουμά, πάπρικα και σαφράν
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Μα τι ψάρι είναι αυτό! Το προμηθευόμαστε σε φιλέτο, φρέσκο ή κατεψυγμένο και το μαγειρεύουμε σε κρασάτη, αρωματική σάλτσα με μπαχαρικά, μέσα σε μόνο 20 λεπτά. Μια τηγανιά πατάτες ή ένα αφράτο ρύζι το συνοδεύουν ιδανικά.

Κυριακή: Γιουβέτσι με σπαλομίτα και μπόλικα μπαχαρικά

Το μενού της εβδομάδας: Από φακές και πρασόρυζο μέχρι γιουβέτσι-3
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Το κλασικό κυριακάτικο γιουβέτσι με το χοντρό κριθαράκι και το μοσχαράκι γίνεται ακόμα πιο περιποιημένο και γιορτινό με λίγο τζίντζερ, αστεροειδή γλυκάνισο και ελάχιστη φυσική βανίλια.

Δείτε τις 7 συνταγές στο gastronomos.gr, μια για κάθε μέρα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT