Από τις πιο νόστιμες κοτόσουπες, με τη γήινη γλύκα που δίνουν οι χειμωνιάτικες ρίζες να ανεβάζουν σημαντικά τη γεύση της.
Υλικά
Μερίδες: 4-6
- 1 κοτόπουλο περίπου 1.300 γρ., σε 6-8 κομμάτια, χωρίς την πέτσα
- 1 κουτ. σούπας σπόροι κόλιανδρου, χοντροκοπανισμένοι
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 κρεμμύδι, κομμένο στα 4
- 1 καρότο, σε μεγάλα κομμάτια
- 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 100 γρ. ρύζι νυχάκι
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το αυγολέμονο
- 2 αυγά, χωριστά κρόκοι από ασπράδια
- χυμός από 2 λεμόνια
Για τις ρίζες
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδος
- 1 κουτ. σούπας μέλι
- 2 κουτ. σούπας μπράντι
- 1/2 φακελάκι (0,5 γρ.) κρόκος Κοζάνης, σε σκόνη
- 4 ραπανάκια, καθαρισμένα, στα 4
- 1 καρότο, καθαρισμένο, σε κυβάκια
- 2 παντζάρια, καθαρισμένα, κομμένα κυδωνάτα
- 1 μικρή σελινόριζα, καθαρισμένη, σε κυβάκια
Διαδικασία
Χειμωνιάτικες ρίζες
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το βούτυρο, το μέλι, το μπράντι και το σαφράν μέχρι να πάρουν βράση.
- Ρίχνουμε τις ρίζες και λίγο νερό (2-3 κουταλιές της σούπας) και μαγειρεύουμε για περίπου 12 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
Σούπα
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το κοτόπουλο με 2 λίτρα νερό και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ξαφρίζοντας, για περίπου 5-10 λεπτά (από τη στιγμή που ξεκινήσει ο βρασμός).
- Στο μεταξύ, ζεσταίνουμε ένα τηγανάκι σε μέτρια φωτιά και καβουρδίζουμε τον κόλιανδρο μέχρι να βγάλει το άρωμά του, για 5-10 δευτερόλεπτα.
- Προσθέτουμε στη σούπα τον κόλιανδρο, τη δάφνη, το κρεμμύδι, το καρότο, το ελαιόλαδο και αλατοπίπερο, σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 40-45 λεπτά, μέχρι να γίνει το κοτόπουλο.
- Σουρώνουμε από ψιλό σουρωτήρι και πετάμε το καρότο, το κρεμμύδι και τη δάφνη.
- Ξεψαχνίζουμε το κοτόπουλο και το κόβουμε με τα χέρια μας σε μικρές μπουκιές.
- Ρίχνουμε τον ζωμό πάλι στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το ρύζι και το σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά.
- Σβήνουμε το μάτι, αφήνοντας την κατσαρόλα πάνω στο ζεστό μάτι της κουζίνας.
- Ρίχνουμε το κοτόπουλο και ανακατεύουμε.
Αυγολέμονο
- Χτυπάμε τα ασπράδια με το μίξερ χειρός σε σφιχτή μαρέγκα και σε άλλο μπολ χτυπάμε τον χυμό λεμονιού με τους κρόκους
- Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στους κρόκους και σταδιακά προσθέτουμε ζουμί από την κατσαρόλα, σε αργή ροή, ανακατεύοντας απαλά.
- Ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και σείουμε να ενσωματωθεί.
- Σερβίρουμε τη σούπα σε βαθιά πιάτα και μοιράζουμε τις ψημένες ρίζες.
Πηγή: Γαστρονόμος