Το μενού της εβδομάδας: Από γιουβαρλάκια μέχρι αγιορείτικες πατάτες γιαχνί

Το μενού της εβδομάδας: Από γιουβαρλάκια μέχρι αγιορείτικες πατάτες γιαχνί

Κάνουμε πρόγραμμα ώστε να τρώμε καλύτερα, πιο ισορροπημένα και πιο νόστιμα. Έχουμε ιδέες για όλες τις ημέρες της εβδομάδας 5 – 11/02. Έχουμε και γλυκό!

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπαίνουμε στον Φεβρουάριο με όρεξη! Μαγειρεύουμε σπιτικά, επιλέγουμε εποχικές πρώτες ύλες, ψωνίζουμε με πρόγραμμα ώστε να μην υπερβάλλουμε και να μην πετάμε τίποτα. Σε αυτό το πνεύμα, ετοιμάσαμε το εβδομαδιαίο μας συνταγολόγιο, από Δευτέρα έως Κυριακή. Το ανεβάζουμε την Παρασκευή ώστε να έχετε όλον τον χρόνο να προμηθευτείτε τα υλικά σας, μια που το Σάββατο είναι η ημέρα που συνήθως κάνουμε τα ψώνια μας. Ισορροπημένο, περιέχει τις βασικές ομάδες τροφίμων και είναι σύμφωνο με τις επιταγές των διατροφολόγων αλλά και σύμφωνο με την παράδοση και τις συνήθειες του ελληνικού νοικοκυριού. Μια φορά την εβδομάδα λοιπόν κόκκινο κρέας, 1 – 2 φορές πουλερικά, 2 – 3 λαχανικά και όσπρια και 1 – 2 φορές ψάρια και θαλασσινά. Και ένα γλυκό για όποτε το λαχταρήσετε.

Δευτέρα – Σπανακόρυζο στον φούρνο με αυγά και ανθότυρο

Το μενού της εβδομάδας: Από γιουβαρλάκια μέχρι αγιορείτικες πατάτες γιαχνί-1
Φωτογραφία: Άλκης Καλούδης

Ξεκινάμε την εβδομάδα με ένα πρωτότυπο σπανακόρυζο  από την αείμνηστη Εύη Βουτσινά. Γίνεται στον φούρνο και έτσι αποκτά υπέροχη καπνιστή γεύση και εμπλουτίζεται με αυγά μάτια, κατά προτίμηση μελάτα, ώστε όταν τα σπάσουμε ο κρόκος να γίνει μια μελωμένη, λιχούδικη σάλτσα. Το θρυμματισμένο ανθότυρο στην επιφάνεια λιώνει απαλά και σχηματίζει μια ροδαλή, τραγανή κρούστα.

Τρίτη – Σμυρναίικα γιουβαρλάκια αυγολέμονο

Το μενού της εβδομάδας: Από γιουβαρλάκια μέχρι αγιορείτικες πατάτες γιαχνί-2
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Το comfort food στα ελληνικά. Γιουβαρλάκια μαγειρεμένα με καρότο, πατάτα, ρύζι και ζωμό, σε πηχτή βελούδινη σούπα με αυγολέμονο. Τα λατρεύεις με την πρώτη ζεστή, καθησυχαστική κουταλιά.

Τετάρτη – Πατάτες γιαχνί αγιορείτικες, με συνταγή του Μοναχού Επιφάνιου – οι καλύτερες που έχουμε φάει

Πατάτες γιαχνί με κανέλα, δάφνη και ξερή ρίγανη
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Κόκκινο γλυκό πιπέρι, κανέλα, κίμινο και ντοματοπελτές νοστιμίζουν τις ταπεινές πατάτες και δημιουργούν ένα γιαχνί περιωπής. Απολαύστε τις σκέτες, με καλό χωριάτικο ψωμί ή, αν θέλετε, μαζί με μαλακή, βουτυράτη φέτα.

Πέμπτη – Κοκκινιστό φιλέτο κοτόπουλου με παπαρδέλες

Κοκκινιστό φιλέτο κοτόπουλου με παπαρδέλες
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Ντοματένια σάλτσα με λίγο σκόρδο και βασιλικό, κοτόπουλο σε φιλέτο και τα αγαπημένα μας ζυμαρικά συνθέτουν ένα εύκολο και γρήγορο φαγητό. Αντί για παπαρδέλες, μπορούμε να βάλουμε μακριές χυλοπίτες, ταλιατέλες ή άλλο μακρόσχημο ζυμαρικό της αρεσκείας μας.

Παρασκευή – Ρεβύθια με πράσο, δυόσμο και σύγλινο

Το μενού της εβδομάδας: Από γιουβαρλάκια μέχρι αγιορείτικες πατάτες γιαχνί-3
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Μια πλούσια, χυλωμένη ρεβυθάδα για την ημέρα που παραδοσιακά ετοιμάζουμε όσπρια. Νόστιμες προσθήκες είναι τα πράσα, η πάπρικα και φυσικά το εκλεκτό αλλαντικό.

Σάββατο – Ψάρι ψητό με σαλάτα από φασόλια

Το μενού της εβδομάδας: Από γιουβαρλάκια μέχρι αγιορείτικες πατάτες γιαχνί-4
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Προμηθευόμαστε το ψάρι της αρεσκείας μας σε φέτες ή φιλέτα και έτσι δεν προβληματιζόμαστε για τα κόκαλα, και τα ψήνουμε σε μια απίθανα μυρωδάτη σάλτσα. Μαζί με τη σαλάτα από φασόλια που είναι ονειρεμένη, ας κάνουμε και μια τηγανιά πατάτες, για… τα παιδιά.

Κυριακή – Μπούτι χοιρινό με μέλι στον φούρνο

Μπούτι χοιρινό με μέλι στον φούρνο
Φωτογραφία: Studio M.com / L. Mentzos

Εύκολη, νόστιμη και επίσημη συνταγή. Προγραμματίζουμε να μαρινάρουμε το χοιρινό μπούτι με το μέλι και τα μυρωδικά από το Σάββατο βράδυ και την Κυριακή απλώς το φουρνίζουμε. Το συνοδεύουμε με πουρέ πατάτας ή ένα αφράτο πιλάφι.

Ζητήσατε γλυκό; Ιδού: Εύκολη σοκολατόπιτα με 4 υλικά, ζουμερή και υγρή σαν σουφλέ σοκολάτας!

Το μενού της εβδομάδας: Από γιουβαρλάκια μέχρι αγιορείτικες πατάτες γιαχνί-5
Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

Για όλες τις ώρες της ημέρας, το αγαπημένο εύκολο γλυκό για μικρούς και μεγάλους. Αααα! Δεν έχει και γλουτένη!

Δείτε 8 συνταγές στο gastronomos.gr, μια για κάθε μέρα της εβδομάδας + ένα γλυκό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT