Γίγαντες με πουρέ από κόκκινες φακές

Μια χορτοφαγική συνταγή με μελωμένους γίγαντες τους οποίους μπορούμε να φάμε και σκέτους, ως μεσημεριανό φαγάκι, ενώ τον πουρέ της φακής ως μεζέ μαζί με σαρδέλες ή ως άλειμμα σε σάντουιτς με λαχανικά.

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έμπνευση της Νένας Ισμυρνόγλου γι’ αυτό το πιάτο που συνδυάζει δύο όσπρια μαζί, ήρθε από τα αρχαία πολυσπόρια, ένα μαγειρικό πάντρεμα οσπρίων και δημητριακών. Η Νένα ψήνει τους γίγαντες στον ξυλόφουρνο, κάτι που τους δίνει επιπλέον βάθος γεύσης και νοστιμιά.

30′ προετοιμασία

3 ώρες και 30′ ψήσιμο

8′ αναμονή

Σύνολο: 4 ώρες και 8′

Υλικά

Μερίδες: 4-6

Για τον πουρέ από κόκκινες φακές

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τους γίγαντες με πουρέ από κόκκινες φακές ξεπλένουμε καλά τους γίγαντες και τους βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα, προσθέτουμε 1.300 ml νερό και αφήνουμε να πάρουν βράση σε δυνατή φωτιά, ξαφρίζοντας στο μεταξύ σχολαστικά.
  2. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τους βράζουμε για 1 ώρα
  3. Λίγα λεπτά πριν αποσύρουμε από τη φωτιά, αλατίζουμε
  4. Τους στραγγίζουμε και αφήνουμε κατά μέρος (κρατάμε ξεχωριστά τον ζωμό τους).
  5. Σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 6-8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει καλά.
  6. Δυναμώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε τα ντοματάκια μαζί με 1 φλιτζ. τσαγιού νερό και αφήνουμε να πάρουν βράση
  7. Μετριάζουμε τη φωτιά και βράζουμε τη σάλτσα για 10 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς.
  8. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  9. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  10. Ρίχνουμε τους στραγγισμένους γίγαντες σε γάστρα ή σε βαθύ πυρίμαχο ταψί, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τη σάλτσα ντομάτας και ανακατεύουμε απαλά.
  11. Συμπληρώνουμε με όσο από τον ζωμό των φασολιών χρειάζεται, ώστε ίσα να τους καλύψουμε
  12. Κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι της ή σκεπάζουμε το ταψί με λαδόκολλα και μετά σφιχτά με αλουμινόχαρτο.
  13. Ψήνουμε τους γίγαντες για 1 ώρα, ελέγχοντας μια-δυο φορές τα υγρά τους για να προσθέσουμε λίγο ζεστό νερό, αν χρειάζεται.
  14. Θέλουμε το φαγητό να έχει αρκετή σάλτσα, αλλά να μη μοιάζει με σούπα.
  15. Ανοίγουμε το σκεύος, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το δεντρολίβανο, το θυμάρι και το ούζο.
  16. Ανακατεύουμε πολύ απαλά και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30 λεπτά, με ελαφρά σκεπασμένο σκεύος, μέχρι οι γίγαντες να μαλακώσουν πολύ καλά και να χυλώσουν.
  17. Ξεφουρνίζουμε, πασπαλίζουμε με το ξύσμα και αφήνουμε το φαγητό να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να ετοιμάσουμε τις κόκκινες φακές.

Πουρές από κόκκινες φακές

  1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τις φακές, το καρότο, τη δάφνη και το σκόρδο.
  2. Προσθέτουμε 400 ml νερό και αφήνουμε τα υλικά να πάρουν βράση σε δυνατή φωτιά, ξαφρίζοντας σχολαστικά.
  3. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά.
  4. Πετάμε τη δάφνη και πολτοποιούμε το φαγητό είτε μέσα στην κατσαρόλα, με ραβδομπλέντερ, είτε στον πολυκόφτη μέχρι να φτιάξουμε λείο πουρέ.
  5. Προσθέτουμε τον χυμό, το ξύσμα και το ελαιόλαδο, ρίχνουμε
  6. αλάτι, πιπέρι και όσο καγιέν θέλουμε και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγα δευτερόλεπτα.

Σερβίρισμα

  1. Μοιράζουμε τον πουρέ κόκκινης φακής σε πιάτα και από πάνω ρίχνουμε κουταλιές από τους γίγαντες με τη σάλτσα τους.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 212.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT