Το μενού της εβδομάδας: Από κουνουπίδι κοκκινιστό μέχρι κόκορα με χυλοπίτες

Το μενού της εβδομάδας: Από κουνουπίδι κοκκινιστό μέχρι κόκορα με χυλοπίτες

Για να τρώμε καλύτερα, πιο ισορροπημένα και πιο νόστιμα κάνουμε πρόγραμμα. Εχουμε ιδέες για όλες τις ημέρες της εβδομάδας 12 – 18/02. Εχουμε και γλυκό για του Αγίου Βαλεντίνου

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαγειρεύουμε σπιτικά, επιλέγουμε εποχικές πρώτες ύλες, ψωνίζουμε με πρόγραμμα ώστε να μην υπερβάλλουμε και να μην πετάμε τίποτα. Σε αυτό το πνεύμα κινείται το εβδομαδιαίο μας συνταγολόγιο, που καλύπτει από Δευτέρα έως Κυριακή. Το ανεβάζουμε την Παρασκευή ώστε να έχετε όλον τον χρόνο να προμηθευτείτε τα υλικά σας, μια που το Σάββατο είναι η ημέρα που οι πιο πολλοί κάνουμε τα ψώνια μας.

Ισορροπημένο, περιέχει τις βασικές ομάδες τροφίμων και είναι σύμφωνο με τις επιταγές των διατροφολόγων αλλά και σύμφωνο με την παράδοση και τις συνήθειες του ελληνικού νοικοκυριού. Μια φορά την εβδομάδα λοιπόν κόκκινο κρέας, 1 – 2 φορές πουλερικά, 2 – 3 λαχανικά και όσπρια και 1 – 2 φορές ψάρια και θαλασσινά.

Δευτέρα – Γρήγορος λαχανοντολμάς «τούρτα», με κιμά και ρύζι στη χύτρα

Το μενού της εβδομάδας: Από κουνουπίδι κοκκινιστό μέχρι κόκορα με χυλοπίτες-1
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Ξεκινάμε την εβδομάδα όπως πρέπει: εντυπωσιακά και χωρίς κόπο. Με έναν γιγάντιο λαχανοντολμά γεμιστό με ρύζι, κιμά και μυρωδικά, που γίνεται εύκολα και γρήγορα στη χύτρα. Είναι επίσης, εξίσου νόστιμος με το λαδάκι του ή και αυγοκομμένος.

Τρίτη – Κουνουπίδι κοκκινιστό με ελιές και τυρί

Το μενού της εβδομάδας: Από κουνουπίδι κοκκινιστό μέχρι κόκορα με χυλοπίτες-2
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Το κουνουπίδι στα καλύτερά του! Γιαχνιστό με μπαχάρια, ντοματένια σάλτσα, πράσινες ελιές και μια πικάντικη σκληρή φέτα. Συνοδέψτε το με παξιμάδια κριθαρένια ή ζεστές πίτες για σουβλάκι.

 Τετάρτη – Η απόλυτη γαριδομακαρονάδα του Λευτέρη Λαζάρου με μύδια και
βόνγκολε

Το μενού της εβδομάδας: Από κουνουπίδι κοκκινιστό μέχρι κόκορα με χυλοπίτες-3
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Σπαγγέτι, θαλασσινά και όστρακα συνθέτουν μια λαχταριστή μακαρονάδα, που θα την απολαύσουμε είτε γιορτάζουμε τον Αγιο Βαλεντίνο είτε όχι. Ο μετρ του είδους Λευτέρης Λαζάρου έχει προσθέσει και υλικά λίγο πιο ιδιαίτερα, όπως κουμ κουάτ, εστραγκόν κ.ά αλλά σας διαβεβαιώνουμε ότι και χωρίς αυτά η συνταγή είναι συγκλονιστική.

Βonus – ένα σοκολατένιο γλυκό, λόγω της ημέρας: Μους σοκολάτας με κραμπλ κακάου και ανθό αλατιού

Μους σοκολάτας με κραμπλ κακάου και ανθό αλατιού
Φωτογραφία: Αντωνία Κατή

Πλούσια, βελούδινη μους σοκολάτας πασπαλισμένη με ελαφρώς αλμυρούτσικα (τόσο όσο για να αναδείξουν το άρωμα και τη γεύση της σοκολάτας) κραμπλ κακάου. Μια συμβουλή: Ετοιμάστε διπλή ποσότητα για να την απολαύσετε και τις υπόλοιπες ημέρες.

Πέμπτη – Σκαλοπίνια μοσχαρίσια, κρασάτα, με μουστάρδα και πάπρικα

Κρασάτα σκαλοπίνια με μουστάδρα και πάπρικα
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Γίνονται εύκολα και γρήγορα, έχουν χαρακτήρα με την προσθήκη της καπνιστής πάπρικας και της μουστάρδας και ταιριάζουν μοναδικά με πατάτες τηγανητές ή ένα αφράτο πιλάφι.

Παρασκευή – Γίγαντες με μανιτάρια

Το μενού της εβδομάδας: Από κουνουπίδι κοκκινιστό μέχρι κόκορα με χυλοπίτες-4
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Για την ημέρα όπου παραδοσιακά τρώμε όσπρια, τι καλύτερο από μελωμένους φουρνιστούς γίγαντες με μανιτάρια και πλούσια ντοματένια σάλτσα; Ζεστό χωριάτικο ψωμί και μια βουτυράτη φέτα, τα καλύτερα συνοδευτικά τους.

Σάββατο – Η ψαρόσουπα του χειμώνα

Το μενού της εβδομάδας: Από κουνουπίδι κοκκινιστό μέχρι κόκορα με χυλοπίτες-5
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Προμηθευτείτε βραστόψαρα, που τώρα βρίσκουμε άφθονα και οικονομικά, μπόλικα λαχανικά και ποικιλία μυρωδικών και ετοιμάστε μια από τις νοστιμότερες ψαρόσουπες που έχετε δοκιμάσει.

Κυριακή – Κόκορας με χυλοπίτες

Το μενού της εβδομάδας: Από κουνουπίδι κοκκινιστό μέχρι κόκορα με χυλοπίτες-6
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Κλασικό κυριακάτικο φαγητό, με χωριάτικο κόκορα, παραδοσιακές χυλοπίτες, ζουμερή κόκκινη σάλτσα και μπόλικη τριμμένη ξερή μυζήθρα. Αν δεν έχετε κόκορα δεν πειράζει· γίνεται μια χαρά και με μια κότα στρουμπουλή ή ένα τροφαντό κοτόπουλο.

Πηγή: Gastronomos

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT