Κάθε κουταλιά αυτής της πλούσιας, αφράτης κρέμας από ανθότυρο και γιαούρτι είναι ευτυχία, ιδίως αν τη σερβίρουμε με ένα χειροποίητο παστέλι από φυστίκι Αιγίνης και μέλι.
Υλικά
Μερίδες: 10-12
Για το παστέλι
- 200 γρ. ψίχα από φυστίκια Αιγίνης, ωμά, ανάλατα και καβουρδισμένα σε τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία για 3 – 4 λεπτά
- 300 γρ. ζάχαρη λευκή
- 100 ml σιρόπι γλυκόζης
- 100 ml νερό
- λίγο μέλι για το σερβίρισμα
Για την κρέμα
- 500 γρ. ανθότυρο
- 150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 150 γρ. μέλι θυμαρίσιο
- ξύσμα από 1 λεμόνι
Για τη σαντιγί
- 500 ml κρέμα γάλακτος
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 κλωναράκι φυσική βανίλια
Διαδικασία
- Για την μους με ανθότυρο, παστέλι από φυστίκι Αιγίνης και μέλι ξεκινάμε με την σαντιγί και με ένα μυτερό μαχαίρι σκίζουμε το κλωναράκι της βανίλιας κατά μήκος.
- Με τη λάμα του μαχαιριού γδέρνουμε το κλωναράκι για να πάρουμε τα σποράκια.
- Τα ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη άχνη και χτυπάμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να σφίξει και να γίνει σαντιγί.
- Διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστούμε.
Παστέλι
- Ρίχνουμε σε ένα τηγάνι το νερό, τη γλυκόζη και τη ζάχαρη και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 3 – 4 λεπτά, μέχρι να καραμελώσει.
- Προσθέτουμε το φυστίκι και ανακατεύουμε για 2 – 3 λεπτά.
- Ρίχνουμε αμέσως το μείγμα πάνω σε λαδόκολλα, το σκεπάζουμε με άλλη λαδόκολλα και με τον πλάστη ανοίγουμε το μείγμα μέχρι να αποκτήσει πάχος λιγότερο από 1 εκ.
- Δεν πειράζει αν είναι ακανόνιστο.
- Αφήνουμε να κρυώσει.
Κρέμα
- Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το ανθότυρο με το μέλι και χτυπάμε για 3 – 4 λεπτά με το σύρμα, μέχρι να έχουμε ένα αφράτο μείγμα.
- Προσθέτουμε το γιαούρτι και το ξύσμα λεμονιού και χτυπάμε για 2 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά.
- Προσθέτουμε τη σαντιγί και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα μέχρι να αφρατέψει το μείγμα και να γίνει ομοιογενές.
- Μοιράζουμε την κρέμα σε ποτήρια.
- Σπάμε το παστέλι σε κομμάτια, το βάζουμε πάνω στη μους και γαρνίρουμε με μέλι.
Πηγή: Γαστρονόμος