10′ προετοιμασία
40′ ψήσιμο
Σύνολο: 50′
Υλικά
Μερίδες: 8
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε την εύκολη πουτίγκα με κακάο, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 180°C.
- Βουτυρώνουμε ελαφρώς ένα βαθύ, στρογγυλό ταψάκι χωρητικότητας περίπου 1 λίτρου.
- Σε ένα βαθύ μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μισό κακάο. Προσθέτουμε το 1/4 της καστανής ζάχαρης και ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν.
- Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε το γάλα, το αυγό και το βούτυρο μέχρι να αφρατέψουν. Αδειάζουμε το μείγμα στο μπολ με το αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να ενοποιηθούν.
- Μεταφέρουμε το όλον στο ταψί και στρώνουμε την επιφάνεια με τη ράχη ενός βρεγμένου κουταλιού.
- Σε ένα μέτριο μπολ ανακατεύουμε το υπόλοιπο κακάο και την υπόλοιπη ζάχαρη.
- Προσθέτουμε σιγά σιγά το βραστό νερό ανακατεύοντας με το σύρμα, μέχρι να σχηματιστεί ένα λείο μείγμα, και περιχύνουμε την πουτίγκα (καθώς το γλυκό θα ψήνεται, το υγρό αυτό μείγμα θα βυθιστεί στον πυθμένα του σκεύους και έτσι θα σχηματιστεί ένα είδος σος).
- Ψήνουμε για περίπου 35-40 λεπτά ή μέχρι η επιφάνεια του γλυκού να θυμίζει κέικ. Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε τρυπώντας με ένα ξυλάκι για σουβλάκι μέχρι τη μέση της πουτίγκας. Αν το ξυλάκι βγει στεγνό, τότε είναι έτοιμο.
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το γλυκό για περίπου 5 λεπτά να σταθεί και να πήξει λίγο η σάλτσα στη βάση του γλυκού.
- Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε με το κουτάλι. Αν θέλουμε, συνοδεύουμε με παγωτό.
Μυστικά
Αυτό το γλυκό καταψύχεται χωρίς πρόβλημα. Αν θέλουμε το γλυκό να μην έχει γλουτένη, χρησιμοποιούμε αλεύρι, κακάο και άχνη χωρίς γλουτένη, που αναζητάμε σε μαγαζιά με υγιεινά τρόφιμα ή βιολογικά προϊόντα.