30′ προετοιμασία
1 ώρα και 35′ ψήσιμο
Σύνολο: 2 ώρες και 5′
Υλικά
Μερίδες: 6
Για τα κεμπάπ
Για τη σάλτσα ντομάτας
Για τις πατάτες και τις γλυκοπατάτες
Για τη σάλτσα γιαούρτι με σουμάκι
Διαδικασία
Σάλτσα
- Για τη σάλτσα, σε ένα τηγάνι σοτάρουμε στο λάδι το κρεμμύδι με αλάτι και το καρδάμωμο, σε σχετικά χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά, μέχρι το κρεμμύδι να μαλακώσει.
- Ρίχνουμε το σκόρδο και την πάπρικα και σοτάρουμε για 30 δευτερόλεπτα.
- Προσθέτουμε τα ντοματίνια με τους χυμούς τους, καθώς και τα ντοματάκια κονσέρβας, και σιγοβράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά με ανοιχτή κατσαρόλα, για περίπου 30 λεπτά.
Σάλτσα γιαουρτιού
- Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά και αφήνουμε στο ψυγείο.
Κεμπάπ
- Ζυμώνουμε σχολαστικά όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και με λαδωμένες παλάμες πλάθουμε κεμπάπ βάρους 70 γρ. έκαστο.
- Λαδώνουμε ελαφρώς ένα μεγάλο σχαροτήγανο και ψήνουμε τα κεμπάπ σε δόσεις, για 5-6 λεπτά, μέχρι να ψηθούν μέχρι μέσα.
- Εναλλακτικά, τα ψήνουμε στα κάρβουνα ή στο γκριλ (για 15-25 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο).
Πατάτες και γλυκοπατάτες
- Βάζουμε τις πατάτες σε πυρίμαχο σκεύος, προσθέτουμε το μισό λάδι και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 30 λεπτά.
- Στο μεταξύ, βάζουμε σε μπολ τις γλυκοπατάτες και ανακατεύουμε με το υπόλοιπο λάδι και μπόλικο αλατοπίπερο.
- Ξεφουρνίζουμε το ταψί με τις μισοψημένες πατάτες, προσθέτουμε τις γλυκοπατάτες, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 30-35 λεπτά ή μέχρι να γίνουν.
- Ξεφουρνίζουμε, τις πασπαλίζουμε με το ξύσμα λάιμ, τακτοποιούμε από πάνω τα κεμπάπ και περιχύνουμε με την κόκκινη σάλτσα.
- Ρίχνουμε κουταλιές από το μείγμα γιαουρτιού και σερβίρουμε μέσα από το σκεύος.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 166.