Ο Λευτέρης Λαζάρου μάς δείχνει βήμα βήμα πώς να φτιάξουμε μια φάβα ιδιαίτερη και πολύ αρωματική, με λάδι βανίλιας και ξύσμα πορτοκαλιού.
(Δείτε τη δοσολογία των υλικών της συνταγής και την εκτέλεση συνοπτικά προς το τέλος του άρθρου)
Αν η μαγειρεμένη φάβα που έχουμε είναι αρκετά σφιχτή (π.χ. αν είναι από το ψυγείο), τη ζεσταίνουμε, προσθέτοντας λίγο ζωμό, για να γίνει πιο κρεμώδης.
Ενώνουμε τη φάβα με το λάδι βανίλιας, το ξύσμα και τον άνηθο.
![Η αρωματική φάβα του Λευτέρη Λαζάρου βήμα βήμα-6](https://www.kathimerini.gr/wp-content/uploads/2024/02/fava-aromatiki-lefteris-lazarou-11-gastronomos.jpg?1709040129060)
Σκορπίζουμε το ξερό κρεμμύδι και το σχοινόπρασο και ρίχνουμε λίγες σταγόνες λάδι επιπλέον.
![Η αρωματική φάβα του Λευτέρη Λαζάρου βήμα βήμα-7](https://www.kathimerini.gr/wp-content/uploads/2024/02/fava-aromatiki-lefteris-lazarou-16-gastronomos.jpg?1709040166445)
Υλικά
Μερίδες: 4
- 450 γρ. φάβα έτοιμη, μαγειρεμένη
- 10 γρ. ξύσμα πορτοκαλιού
- 25 ml ελαιόλαδο με άρωμα βανίλιας*
- 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. σούπας άνηθος, ψιλοκομμένος σχοινόπρασο ή φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε την αρωματική φάβα του Λευτέρη Λαζάρου, ξεκινάμε ελέγχοντας τη μαγειρεμένη φάβα. Αν είναι αρκετά σφιχτή (π.χ. αν είναι από το ψυγείο), τη ζεσταίνουμε, προσθέτοντας λίγο ζωμό, για να γίνει πιο κρεμώδης.
- Ενώνουμε τη φάβα με το λάδι βανίλιας, το ξύσμα και τον άνηθο.
- Σκορπίζουμε το ξερό κρεμμύδι και το σχοινόπρασο και ρίχνουμε λίγες σταγόνες λάδι επιπλέον.
- Αν θέλουμε, συνοδεύουμε με γαρίδες βραστές (τις καθαρίζουμε και τις βράζουμε σε νερό που κοχλάζει για 1/2 λεπτό, ίσα να αλλάξουν χρώμα).
Μυστικά
*Ελαιόλαδο αρωματισμένο με βανίλια βρίσκουμε στο εμπόριο, σε καλά deli, όμως μπορούμε να το ετοιμάσουμε μόνοι μας, προσθέτοντας σε 100 ml ελαιόλαδο 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (στα σούπερ μάρκετ). Το διατηρούμε σε καλά κλεισμένο μπουκάλι. Όσο περισσότερο το αφήσουμε πριν το χρησιμοποιήσουμε, τόσο πιο έντονο θα είναι το άρωμά του.
Πηγή: Γαστρονόμος