5′ προετοιμασία 2 ώρες και 25′ ψήσιμο 3 ώρες αναμονή Σύνολο: 5 ώρες και 30′
Υλικά
Μερίδες: 10
- 3 κιλά πανσέτα με το δέρμα της, σε ενιαίο κομμάτι
- 100 γρ. ζάχαρη
- 140 γρ. αλάτι ημίχονδρο
- 250 γρ. χαρουπόμελο
- 50 γρ. έτοιμο σιρόπι ροδιού
Για το σερβίρισμα
- 2 ξερά κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
- 6 αγγουράκια τουρσί, λεπτοκομμένα
- 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό αγελαδινό
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τη πανσέτα γλασαρισμένη με χαρουπόμελο και σιρόπι ροδιού, ξεκινάμε ανακατεύοντας σε ένα μπολ το ημίχονδρο αλάτι και τη ζάχαρη και με το μείγμα τρίβουμε την πανσέτα για 2-3 λεπτά.
- Την τυλίγουμε (όπως είναι με το αλάτι) σφιχτά με διάφανη μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 3 ώρες.
- Την ξεπλένουμε καλά, τη σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας και τη βάζουμε σε ταψί που να τη χωράει σχεδόν ακριβώς, με το δέρμα προς τα πάνω.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C
- Φουρνίζουμε και ψήνουμε την πανσέτα για 1 ώρα. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 120°C και ψήνουμε για άλλη 1 ώρα, βρέχοντας κάθε τόσο την πανσέτα με το λίπος που θα έχει λιώσει στο ταψί.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το χαρουπόμελο και το σιρόπι ροδιού.
- Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 140°C.
- Με πινέλο αλείφουμε την πανσέτα με το μισό μείγμα και ψήνουμε για 25 λεπτά, μέχρι να γλασαριστεί ωραία και να καραμελώσει. Κάθε 5 λεπτά την αλείφουμε γενναιόδωρα με το υπόλοιπο μείγμα.
- Ξεφουρνίζουμε, την αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά και τη μεταφέρουμε σε ξύλο κοπής. Την κόβουμε σε λεπτές φέτες.
- Σε μια πιατέλα απλώνουμε τα κρεμμύδια και ακουμπάμε πάνω τους τις φέτες πανσέτας. Γύρω της βάζουμε τα αγγουράκια τουρσί.
- Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε το γιαούρτι με τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σερβίρουμε ως ντιπ.
Διαβάστε περισσότερα στο gastronomos.gr