Αφράτα και αρωματικά κεμπάπ, αλλά από γαλοπούλα, επομένως πιο ελαφριά. Απόδειξη ότι μια συνταγή μπορεί να είναι και μερακλίδικη και υγιεινή.
Υλικά
Μερίδες: 4
Για τα κεμπάπ
- 700 γρ. κιμάς από γαλοπούλα, κατευθείαν από το ψυγείο, για να μην κολλάει στα χέρια *
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο για το μείγμα + 1 κουτ. σούπας για το πλάσιμο + 1 κουτ. σούπας για το ταψί
- 2 ξερά κρεμμύδια, καθαρισμένα, πολτοποιημένα στο μούλτι
- 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
- 1/2 κουτ. γλυκού σκόνη κύμινου
- 1/4 κουτ. σούπας σκόνη κόλιανδρου
- 1/4 κουτ. σούπας σκόνη μπαχάρι
- 1/4 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
- 1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σκόνη
- 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα σκόνη
- 1/4 κουτ. γλυκού πιπέρι καγιέν
- 1 κουτ. σούπας ξερό θυμάρι ή ρίγανη, τριμμένα
- 1 κουτ. σούπας ξίδι κόκκινο
- 2 ασπράδια αυγών, χτυπημένα σε ελαφριά μαρέγκα
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα
- 200 γρ. γιαούρτι αγελαδινό, στραγγιστό
- 3 κουτ. σούπας φρέσκο γάλα, πλήρες ή ελαφρύ
- 1 κουτ. γλυκού δεντρολίβανο ξερό, κοπανισμένο
- 1 κουτ. σούπας κάππαρη, ξαλμυρισμένη και ψιλοκομμένη
- 1 κοφτή κουτ. σούπας πάστα ελιάς ή 3 – 4 ελιές, χωρίς κουκούτσια, ψιλοκομμένες
Για το σερβίρισμα
- 4 αραβικές πίτες
Διαδικασία
- Για τα κεμπάπ, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150° C.
- Ψήνουμε τις πίτες στη σχάρα του φούρνου στο μεσαίο ράφι για 15 λεπτά, μέχρι να σκληρύνουν.
- Όταν κρυώσουν, τις σπάμε σε ακανόνιστα μεγάλα κομμάτια.
Κεμπάπ
- Βάζουμε σ’ ένα μπολ τον κιμά, τα μπαχαρικά και το μυρωδικό και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια.
- Προσθέτουμε και το κρεμμύδι, το λάδι, το σκόρδο, το ξίδι, 1 κοφτή κουτ. σούπας αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
- Ζυμώνουμε ελαφρά για 1 – 2 λεπτά, βρέχοντας τακτικά τα χέρια μας με κρύο νερό.
- Ρίχνουμε και τα ασπράδια και συνεχίζουμε για λίγο το ζύμωμα.
- Χωρίζουμε τον κιμά σε 8 – 10 μπάλες.
- Λαδώνουμε ελαφρώς τα χέρια μας και πλάθουμε 8 – 10 μακρόστενα κεμπάπ.
- Τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψί που να τα χωράει ακριβώς και τα αφήνουμε στην κατάψυξη για 30 λεπτά ή στη συντήρηση για 1 ώρα.
Σάλτσα
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά, σκεπάζουμε με μεμβράνη και διατηρούμε στο ψυγείο.
Ψήσιμο
- Προθερμαίνουμε καλά το φούρνο στους 220° C.
- Φουρνίζουμε το ταψί με τα κεμπάπ στο μεσαίο ράφι για 15 λεπτά, γυρνώντας τα στα 10 λεπτά ώστε να ροδίσουν και από την άλλη πλευρά.
- Σερβίρουμε τα κεμπάπ πάνω στις τραγανές πίτες και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα.
- Συνοδεύουμε με σαλάτα εποχής.
Μυστικά
* Ζητάμε να μας κόψουν κιμά από το στήθος -και μπούτι αν υπάρχει- και να τον περάσουν 1 φορά από τη μηχανή του κιμά από το χοντρό κόσκινο. Μπορούμε να πάρουμε και ανάμεικτο κιμά από στήθος και μπούτι κοτόπουλου.
Πηγή: Γαστρονόμος