Κουνέλι στιφάδο από την Κύπρο

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απίθανη συνταγή, που είθισται να την ετοιμάζουν στην Κύπρο αλλά και σε πολλά μέρη της Ελλάδας την εβδομάδα της Κρεατινής. Μπαχάρι και κρασί είναι απαραίτητα για μια στιβαρή, μελωμένη, ελαφρώς κόκκινη σάλτσα.

1 ώρα προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα
10 ώρες αναμονή
Σύνολο: 13 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 4-6
  1 κουνέλι περίπου 1.200 γρ., κομμένο σε μέτρια κομμάτια
  2.500 γρ. κρεμμυδάκια για στιφάδο, καθαρισμένα και ολόκληρα
  4 φύλλα δάφνης
  6 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  5 κλωναράκια δεντρολίβανο φρέσκο ή 2 κουτ. γλυκού ξερό, κοπανισμένο
  20 κόκκοι μαύρο πιπέρι
  5-6 κόκκοι μπαχάρι ολόκληρο
  200 γρ. ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, ψιλοκομμένα
  1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  2 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
  150 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
  200 ml κόκκινο ξηρό κρασί
  50 ml ελαιόλαδο
  αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Μερίδες: 4-6
  1 κουνέλι περίπου 1.200 γρ., κομμένο σε μέτρια κομμάτια
  2.500 γρ. κρεμμυδάκια για στιφάδο, καθαρισμένα και ολόκληρα
  4 φύλλα δάφνης
  6 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  5 κλωναράκια δεντρολίβανο φρέσκο ή 2 κουτ. γλυκού ξερό, κοπανισμένο
  20 κόκκοι μαύρο πιπέρι
  5-6 κόκκοι μπαχάρι ολόκληρο
  200 γρ. ολόκληρα ντοματάκια κονσέρβας, ψιλοκομμένα
  1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  2 κουτ. γλυκού κύμινο σε σκόνη
  150 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
  200 ml κόκκινο ξηρό κρασί
  50 ml ελαιόλαδο
  αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Για να ετοιμάσουμε το κουνέλι στιφάδο, από την Κύπρο, σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε το κουνέλι με το ξίδι, τα 2 από τα φύλλα δάφνης, το μισό σκόρδο και το δεντρολίβανο.
Καλύπτουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για 8-10 ώρες, να μαριναριστεί.
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά.
Στραγγίζουμε το κουνέλι από τη μαρινάδα, το σκουπίζουμε απαλά και το σοτάρουμε για περίπου 5-6 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
Το βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα σε ένα σκεύος.
Στο ίδιο λάδι και στην ίδια κατσαρόλα ρίχνουμε τα κρεμμύδια, το υπό- λοιπο σκόρδο και την υπόλοιπη δάφνη, ανακατεύουμε απαλά και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Σκεπάζουμε με το καπάκι και «μαγειρεύουμε» για περίπου 1 ώρα, μέχρι τα κρεμμύδια να αρχίσουν να μαλακώνουν.
Προσθέτουμε τους κόκκους πιπεριού, το μπαχάρι, το κύμινο, την ντομάτα, τη ζάχαρη, το κρασί και το κουνέλι στην κατσαρόλα.
Αλατοπιπερώνουμε και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει το κουνέλι και να δέσει η σάλτσα.

Πηγή: Γαστρονόμος

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT