Πουτίγκα ή, αλλιώς, ρυζόγαλο φούρνου

Αυτή η πουτίγκα είναι ένα ιδιαίτερο ρυζόγαλο με ξεχωριστή νοστιμιά, καθώς ψήνεται και στον φούρνο και αποκτά βαθύτερη γεύση και πιο συμπαγή υφή.

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτή η πουτίγκα είναι ένα ιδιαίτερο ρυζόγαλο με ξεχωριστή νοστιμιά, καθώς ψήνεται και στον φούρνο και αποκτά βαθύτερη γεύση και πιο συμπαγή υφή.

Υλικά

Μερίδες: για ταψί 22 x 35 εκ.

  •  1 φλιτζ. τσαγιού ρύζι γλασέ
  •  2 1⁄2 φλιτζ. τσαγιού νερό
  •  4 κουτ. σούπας κορν φλάουρ (40 γρ.)
  •  1 λίτρο φρέσκο αγελαδινό γάλα, πλήρες, κρύο (μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εναλλακτικά κατσικίσιο γάλα ή μείγμα αγελαδινού με κατσικίσιο, στην αναλογία που θέλουμε. Ακόμα και πρόβειο μπορούμε να βάλουμε, μισό μισό με αγελαδινό, αν βρούμε στην αγορά, ώστε να πετύχουμε ένα ρυζόγαλο πιο πλούσιο και πιο ρουστίκ σε γεύση)
  •  1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
  •  φλούδα από 1 λεμόνι
  •  4 αυγά, χτυπημένα μέχρι να αφρατέψουν
  •  1-2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
  •  2 κρυσταλλάκια μαστίχα, καλά κοπανισμένα στο γουδί με ελάχιστη ζάχαρη άχνη
  •  3-4 κουτ. σούπας τριμμένη φρυγανιά
  •  λίγο ελαιόλαδο ή βούτυρο για το ταψί

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τη πουτίγκα ή, αλλιώς, ρυζόγαλο φούρνου, ξεκινάμε ξεπλένοντας σε λεπτό σουρωτήρι καλά το ρύζι κάτω από τρεχούμενο νερό, μέχρι το νερό να βγει διαυγές.
  2. Το ρίχνουμε σε μεγάλη κατσαρόλα μαζί με το μετρημένο νερό και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
  3. Παράλληλα, σε ένα μπολ διαλύουμε το άνθος αραβοσίτου στο κρύο γάλα, προσέχοντας να μη μείνουν σβόλοι.
  4. Προσθέτουμε και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά μέχρι να μισολιώσει.
  5. Όταν το ρύζι στην κατσαρόλα απορροφήσει όλο το νερό και μισομαλακώσει, προσθέτουμε το μείγμα γάλακτος και τη φλούδα λεμονιού και συνεχίζουμε το βράσιμο σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς για 8-10 λεπτά, μέχρι το μείγμα να πήξει ελαφρά.
  6. Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
  7. Προσθέτουμε τα αφρατεμένα αυγά, την κανέλα και τη μαστίχα και ανακατεύουμε καλά.
  8. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Λαδώνουμε ή βουτυρώνουμε το ταψί και το πασπαλίζουμε καλά με φρυγανιά, ρίχνοντας και στα τοιχώματα.
  9. Αδειάζουμε εκεί το ρυζόγαλο, ισιώνουμε την επιφάνεια και φουρνίζουμε. Ψήνουμε για 45 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει ωραία χρυσαφένια κρούστα στην επιφάνεια.
  10. Αφήνουμε την πουτίγκα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και τη σερβίρουμε κομμένη σε κομμάτια.

Πηγή: Γαστρονόμος

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT