Βαρεθήκατε τις απλές πατάτες φούρνου; Δίκιο έχετε! Χώστε ανάμεσά τους στο ταψί δυο κομμένα κεφάλια σκόρδο και συνοδέψτε με μουστάρδα αρωματισμένη με πικάντικο μπούκοβο. Τι έχετε να πείτε τώρα;
Υλικά
Μερίδες: 8
- 2 μεγαλούτσικα κεφάλια σκόρδο, κομμένα στη μέση οριζοντίως
- 2 κιλά πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
- 60 ml ελαιόλαδο
- λίγα φυλλαράκια δυόσμου, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την κρέμα
- 60 ml ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας ξερή ρίγανη
- ελάχιστο καυτερό μπούκοβο
- 30 ml χυμό λεμονιού
- 30 γρ. μουστάρδα πικάντικη
- ξύσμα από 1/2 λεμόνι
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τις πατάτες φούρνου, ξεκινάμε προθερμαίνοντας τον φούρνο στους 200°C.
- Σε ευρύχωρο ταψί βάζουμε τις πατάτες, τα κομμένα κεφάλια σκόρδου και αλατοπιπερώνουμε.
- Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και ψήνουμε για 40 λεπτά.
- Ξεφουρνίζουμε και με ξύλινη σπάτουλα τις ξεκολλάμε προσεκτικά από το ταψί (οι περισσότερες θα έχουν κολλήσει ελαφρά).
- Τις αναποδογυρίζουμε και φουρνίζουμε για άλλα 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν όμορφα. Ξεφουρνίζουμε.
- Βγάζουμε τα κεφάλια σκόρδου και τα πιέζουμε με τα χέρια μας πάνω από ένα μπολ για να βγει η κρεμώδης σάρκα των σκελίδων. Βγαίνει πανεύκολα και έτσι δεν χρειάζεται να ξεχωρίζουμε τις σκελίδες και να τις ξεφλουδίζουμε.
- Προσθέτουμε όλα τα υλικά για την κρέμα και ανακατεύουμε καλά.
- Περιχύνουμε τις πατάτες με την κρέμα, σκορπίζουμε και τον δυόσμο και σερβίρουμε.
Πηγή: Γαστρονόμος