Καθαρά Δευτέρα: Τι προσέχουμε και τι αποφεύγουμε όταν ψωνίζουμε στις ψαραγορές

Καθαρά Δευτέρα: Τι προσέχουμε και τι αποφεύγουμε όταν ψωνίζουμε στις ψαραγορές

Πριν προμηθευτούμε τις γαρίδες, τα όστρακα, τα χταπόδια και τα καλαμάρια της Σαρακοστής συμβουλευόμαστε αυτόν τον αναλυτικό οδηγό για ασφαλείς και συνειδητοποιημένες αγορές

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τηγανητά και γεμιστά καλαμάρια, χταπόδια ψητά ή γιουβέτσι, γαρίδες, καβούρια, όστρακα – στο καθαροδευτεριάτικο τραπέζι τα νόστιμα θαλασσινά έχουν περίοπτη θέση. Λίγο πριν την Καθαρά Δευτέρα, και ιδιαίτερα την ίδια ημέρα, οι αγορές, κεντρικές και συνοικιακές, απλώνουν την πραμάτεια τους και μας προσελκύουν με μια ποικιλία από φημισμένα προϊόντα από κάθε τόπο της Ελλάδας. Οι δημοφιλείς κατηγορίες που ζητάμε την Καθαρά Δευτέρα είναι τα κεφαλόποδα (χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα, σουπιές), τα μαλακόστρακα (αστακοί, γαρίδες, καραβίδες, καβούρια κ.λπ.) και τα όστρακα (μύδια, αχηβάδες, κυδώνια, γυαλιστερές κ.ά.). Πόσο εύκολη είναι όμως η αγορά τους; Πώς ξέρουμε ότι προμηθευόμαστε ασφαλή, φρέσκα και ποιοτικά προϊόντα; Ρωτήσαμε τους γνώστες και συγκεντρώσαμε ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

Από πού ψωνίζουμε

Μέγα κεφάλαιο της ασφάλειας και της ποιότητας είναι το σημείο αγοράς των θαλασσινών. Ισχύει ο γενικός και αλάθητος κανόνας ότι πρέπει, ως καταναλωτές, να αναζητούμε έμπιστο ψαρομανάβη, επώνυμο ιχθυοπωλείο της κεντρικής αγοράς ή αντίστοιχο συνοικιακό, που γνωρίζουμε καλά και για χρόνια και τηρεί αυστηρά πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας. Η σχέση εμπιστοσύνης και ειλικρίνειας με τον ψαρομανάβη μας είναι βασικός παράγοντας. Κι αυτό γιατί σε ένα επώνυμο ιχθυοπωλείο, δεν θα διακινδυνεύσει εύκολα τη φήμη και την πελατεία του. Ιδιαίτερα μάλιστα καθώς το διάστημα πριν από την Καθαροδευτέρα οι αρμόδιοι μηχανισμοί εντείνουν και αυστηροποιούν τους ελέγχους στα κεντρικά σημεία διάθεσης (κεντρική ψαραγορά, ιχθυόσκαλες κ.λπ), πριν φτάσουν καν τα θαλασσινά στα σημεία λιανικής, αλλά και στα ψαρομανάβικα.

Διαβάστε τη συνέχεια στο gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT