Υπερ-θρεπτικό, πληθωρικό και αληθινά πικάντικο αυτό το μπέργκερ. Προγραμματίζουμε τους χρόνους μας, καθώς απαιτεί 12-24 ώρες μούλιασμα για τα όσπρια, τα οποία μπαίνουν στο μείγμα των μπιφτεκιών ωμά.
1 ώρα προετοιμασία 10′ μαγείρεμα 1 ημέρα αναμονή Σύνολο: 1 ημέρα και 1 ώρα και 10′
Υλικά
Μερίδες: 4 μπέργκερ
Για τα μπέργκερ
Διαδικασία
Μπέργκερ
- Για να ετοιμάσουμε το Veggie burger – το απόλυτο νηστίσιμο μπέργκερ με μπιφτέκι από όσπρια και γλυκοπατάτες, με νηστίσιμο αγιολί και καυτερή σάλτσα piri-piri ραντίζουμε τις γλυκοπατάτες με το ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με λίγο από το αλάτι και τις τυλίγουμε σε σφιχτό πακέ- το, με ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο.
- Τις ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 180°C για 1 ώρα + 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά.
- Τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο, τις ξεφλουδίζουμε και πολτοποιούμε τη σάρκα τους με το πρες πουρέ.
- Ξεβγάζουμε καλά όλα τα μουλιασμένα όσπρια και τα στραγγίζουμε.
- Τα ρίχνουμε στον κάδο του μπλέντερ μαζί με τον κόλιανδρο, τον πουρέ ντομάτας, τη ρίγανη, το μπούκοβο, το αλάτι και τον πουρέ γλυκοπατάτας.
- Τα χτυπάμε όλα μαζί μέχρι να γίνουν ένας ομοιογενής πουρές.
- Αν χρειάζεται, σταματάμε κάθε τόσο τη συσκευή και με ελαστική σπάτουλα σπρώ- χνουμε το μείγμα προς τα μαχαίρια, γιατί θα έχει κολλήσει στα τοιχώματα του κάδου.
- Τον μεταφέρουμε σε μπολ, προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι φαγόπυρου και πλάθουμε με τα χέρια μέχρι να ενσωματωθεί στον πουρέ και να γίνει ένα σφιχτό μείγμα.
- Το χωρίζουμε σε 4 μέρη με βάρος 150-160 γρ. το καθένα και τα πλάθουμε σε μπιφτέκια.
- Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο σχαροτήγανο ή ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και ψήνουμε τα μπιφτέκια για 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά.
Σερβίρισμα
- Κόβουμε τα μπριός κατά μήκος στη μέση και αλείφουμε κάθε κομμάτι με λίγη από τη σάλτσα αγιολί.
- Στα μισά κομμάτια βάζουμε από ένα μπέργκερ και ρίχνουμε από πάνω του λίγη σάλτσα piri- piri.
- Συμπληρώνουμε με ροδέλες κρεμμυδιού, φέτες αβοκάντο και ντομάτας και από 1 τρυφερό φύλλο μαρουλιού.
- Σκεπάζουμε με τα άλλα μισά κομμάτια μπριός και σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με το αγιολί.
Πηγή: Γαστρονόμος