Η σεφ, η οποία υποστηρίζει σθεναρά τη φιλοσοφία του zero waste στο μαγείρεμα, δίνει μια ωραία ιδέα: το κοτσάνι του μπρόκολου το κόβουμε σε φέτες και τις ψήνουμε κι αυτές μαζί με τις μεγάλες φέτες του μπρόκολου – κάτι σαν… παϊδάκια μπρόκολου δηλαδή!
Υλικά
Μερίδες: 4
- 1 μεγάλο κεφάλι μπρόκολο
- 40 γρ. μουστάρδα τύπου Ντιζόν
- 30 ml χυμός λεμονιού + λίγος επιπλέον για το σερβίρισμα
- 1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
- 2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά ή καπνιστή
- 200 γρ. ψίχουλα χωριάτικου ψωμιού, καβουρδισμένα σε σκέτο αντικολλητικό τηγάνι για λίγα λεπτά, μέχρι να γίνουν χρυσαφένια
- 1 κουτ. σούπας σουσάμι αναποφλοίωτο
- 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- ελάχιστο πιπέρι καγιέν
- 60 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τις «μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο με κρούστα πάπρικας-μουστάρδας προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Καθαρίζουμε τα σκληρά μέρη από το κοτσάνι του μπρόκολου.
- Το τρυφερό μέρος του κοτσανιού το αποκόβουμε και το κρατάμε στην άκρη.
- Κόβουμε το κεφάλι του μπρόκολου από την κορυφή προς το κοτσάνι σε 4 ισόπαχες φέτες και τις τακτοποιούμε σε μονή στρώση σε μεγάλο ταψί, στρωμένο με λαδόκολλα.
- Κόβουμε το κοτσάνι που αφήσαμε στην άκρη σε χοντρές φέτες και τις στρώνουμε ανάμεσα στις μεγάλες φέτες μπρόκολου.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, τον χυμό, το ξύσμα, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι.
- Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε τα ψίχουλα ψωμιού, το σουσάμι, το κρεμμύδι και το καγιέν.
- Αλείφουμε όλες τις φέτες (μεγάλες και μικρές) με το μείγμα μουστάρδας και από τις δύο πλευρές.
- Τις πασπαλίζουμε με το μείγμα ψίχουλων, επίσης και από τις δύο πλευρές.
- Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 20 λεπτά, γυρίζοντας όλες τις φέτες μία φορά, μέχρι να ροδίσουν.
- Βάζουμε όλες τις φέτες σε πιατέλα, περιχύνουμε με ό,τι υγρά έχουν μείνει στο ταψί και ραντίζουμε με λίγο επιπλέον χυμό λεμονιού.
Πηγή: Γαστρονόμος